SAK: Nollatyösopimus luo turvattomuutta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK vaatii, että nollatyösopimuksiin liittyvät ongelmat ratkaistaan lakimuutoksilla työntekijöiden oikeusturvan parantamiseksi. Työministeri Lauri Ihalainen nosti eilen esiin nollatyösopimuksiin liittyviä ongelmia.
02.07.2013 12:47
SAK
Nollasopimuksella työskentelevä ei voi ennakoida tulevien töiden määrää.

SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto tähdentää nollasopimuksen olevan kohtuuton silloin, kun työntekijä ei sitä halua.

– Työntekijä ei voi ennakoida tulevia ansioitaan eikä suunnitella elämäänsä, sillä tulevien työtuntien määrästä ei ole tietoa. Säännöllinen työaika tulisi merkitä työsopimukseen tarkemmin. Työajan tulisi vähintäänkin vakiintua vastaamaan todellista tehtyä työaikaa tietyn ajan kuluttua.

Jos työntekijä sairastuu tai vaatii lakiin perustuvia oikeuksiaan, hänelle ei useimmiten enää tarjota töitä. Lisäksi turva irtisanottaessa on olematon. Työnantaja välttää irtisanomisajan palkan maksamisen sekä irtisanomisen tiputtamalla tunnit nollaan.

– Myös koeaika menettää merkityksensä, koska työtunnit voivat loppua koska tahansa, Murto huomauttaa.

Kymmenet tuhannet jäävät ilman työntekijöiden perusturvaa työskennellessään nollasopimuksella. Siinä työtuntien vähimmäismäärä on nolla. Työnantajalla on oikeus lopettaa töiden tarjoaminen milloin vain ilman perusteita.

Lisätietoja
SAK:n päälakimies Timo Koskinen, 040 731 2387

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.