SAK: Metropolihallinto parantaa tuottavuutta

SAK kannattaa Helsingin seudulle metropolihallintoa, jossa yksi taho vastaisi alueen maankäytön, asumisen ja liikenteen kokonaiskuvasta. Sen tasavertaisena neuvottelukumppanina valtiotasolla toimisi rakennetun ympäristön ministeriö.
11.07.2014 09:24
SAK

Helsingin seutu on yksi nopeimmin kasvavista metropolialueista Euroopassa. Alueen väkiluvun odotetaan yltävän kahteen miljoonaan vuonna 2050. Tällä hetkellä yhdyskuntarakenteen hajanaisuus heikentää Helsingin kilpailukykyä muihin metropoleihin verrattuna.

Sauli Hievanen– Suomen metropolialue on varoittava esimerkki yhdestä hajautuneimmista suurkaupunkialueista Euroopassa. Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamattomuus, joukkoliikenteen toimimattomuus, tonttimaan kalleus, pula vuokra-asunnoista sekä palvelujen kallistuminen uhkaavat talouskasvua, toteaa SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Sauli Hievanen.

SAK:n mukaan ratkaisu ongelmaan on mahdollisimman pikaisesti perustettava ylikunnallinen ja vaaleilla valittava metropolihallinto. Se vastaisi jatkossa koko alueen MAL-asioiden eli maankäyttöä, asumista, liikennettä sekä myös yleistä elinkeinopolitiikkaa koskevasta päätöksenteosta.

Tulevan metropolihallinnon tärkeimpinä tehtävinä Hievanen pitää alueen kuntia sitovaa yhtenäistä kaavoittamista ja siihen yhdistyvää liikenteensuunnittelua.

– Maankäyttö- ja kaavapolitiikkaa ei voida jättää enää yksittäisten kuntien tai niiden välisen yhteistyön varaan. Nykyinen kaavoitus tapahtuu myös irrallaan liikennejärjestelmästä. Jatkossa metropolihallinnon on vastattava joukkoliikenteen järjestämisestä koko metropolialueella.

Hievasen mukaan MAL-asioiden suunnittelu ja toteuttaminen yhden hallinnon alla on kustannustehokasta. Tuottavuus paranee, kun palvelutuotannon, asuntojen ja työpaikkojen sijoittumista ohjataan yhdestä paikasta ja liikennejärjestelmä palvelee kokonaisuutta.

– Yhtä lailla valtion hallinnossa maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat asiat olisi koottava yhteen rakennetun ympäristön ministeriöön. Sitä kautta valtio kykenisi ohjamaan yhdyskuntarakennetta ja metropolihallinto saisi vahvan neuvottelukumppanin, Hievanen painottaa.

SAK jätti lausunnon metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista valtiovarainministeriölle. Lausuntoja palautettiin ministeriöön yhteensä 76. Työryhmä jatkaa lainvalmistelua lausuntopalautteen pohjalta. Esitysluonnos on tarkoitus jättää hallituksella ensi syyskuun 15. päivä.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.