Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK laski veronkevennysten vai…

Uutinen

SAK laski veronkevennysten vaikutukset – Keskivertopalkansaajaan verotus kevenisi 194 markkaa kuussa (26.7.2000)

Palkansaaja, joka ansaitsee noin 11 000 markkaa kuukaudessa, saa ensi vuonna 194 markan helpotuksen verotukseensa, mikäli valtiovarainministeriön veroesitys toteutuu. Tieto ilmenee SAK:ssa valmistuneesta laskelmasta. Valtion tuloveroa maksavien veroaste alenisi ensi vuonna 1,5 – 1,9 prosenttiyksikköä kuukausipalkasta riippuen. Nettopalkka nousisi 2,3 – 2,7 prosenttia. Oheisessa taulukossa on laskettu veroasteen ja nettopalkan muutokset kuukausipalkkoihin 6 000 markasta 20 000 markkaan.

Esityksen mukaan palkansaaja alkaisi maksaa valtionveroa vasta sen jälkeen kun hänen kuukausitulonsa ovat noin 6 000 markkaa. Hänen veroasteensa alenisi esityksen myötä 1,9 prosenttiyksikköä ja käteen jäävä nettopalkka paranisi 115 markkaa kuukaudessa. Yhdentoista tuhannen markan kuukausipalkkaa saavan veroaste alenisi 1,8 prosenttiyksikköä ja nettoansio nousisi 194 markkaa kuukaudessa eli 2,6 prosenttia. Kaksikymmentä tuhatta markkaa ansaitsevan veroaste laskisi 1,5 prosenttiyksikköä ja nettopalkka kohoaisi 309 markkaa eli 2,6 prosenttia kuukaudessa. SAK:lainen palkansaaja ansaitsee keskimäärin noin 11 000 markkaa kuukaudessa.

Apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen SAK:sta pitää hyvänä sitä, että työllisyys- ja oikeudenmukaisuussyistä veronkevennysvara kohdistetaan nimenomaan työn verotuksen alentamiseen. Rakenteellisen työttömyyden takia kevennykset pitäisi kuitenkin kohdistaa vielä rohkeammin pieni- ja keskituloisten hyväksi, kuten muun muassa Talousneuvoston asiantuntijaraporteissa ehdotetaan. Kevennykset on rahoitettava valtiontalouden ylijäämästä eikä miltään osin laiminlyömällä kansalaisille tärkeitä palveluja tai leikkaamalla tulonsiirtoja, korostaa Viialainen.

Tulonhankkimisvähennyksen nostaminen 3 000 markkaan ja sen antaminen kaikille sekä valtionveron alarajan nosto 47 600 markasta 66 000 markkaan ovat sinänsä oikeansuuntaisia toimenpiteitä. Myös sitä, että asteikkotarkistus puolitetaan ylimmässä tuloluokassa, voi pitää oikeudenmukaisena esityksenä. VM:n ehdotuksessa inflaatiotarkistus tehdään täysimääräisenä eli kolmena prosenttina, mitä myös SAK on edellyttänyt. Tänä vuonnahan tarkistus oli selvästi alimitoitettu, koska se oli vain yhden prosentin suuruinen.

Työmatkakulujen omavastuun poisto eli 3000 markan automaattinen vähennys työmatkoista aiheutuvien kulujen korvaamiseksi olisi valtiovarainministeriön esitystä parempi keino tukea työllisyyttä ja auttaa nimenomaan pienipalkkaisia. Siksi tätä SAK:n ehdotusta ei saa unohtaa budjettiriihessä eikä tehtäessä veroratkaisuja vuosille 2002 ja 2003, toteaa Viialainen. Lisäksi SAK pitää tärkeänä, että kunnille kompensoidaan niiden veromenetykset alentamalla julkisen sektorin kansaneläkevakuutusmaksu samalle tasolle kuin yksityisen puolen alin maksuluokka eli kahteen prosenttiin.

Lisätietoja: Apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen puh. (09) 7721 323 tai 040 760 6250