Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK kummastelee Niinistön puhe…

Uutinen

SAK kummastelee Niinistön puheita – Työttömyysturvan leikkaus ei työllistä ketään (1.8.2000)

SAK:n osastopäällikkö Pertti Parmanne ei ymmärrä Niinistön puheita työvoiman tarjonnan lisäämisestä työttömyysturvaa heikentämällä. Eräillä aloilla koettu työvoimapula ei johdu työttömien työhaluttomuudesta vaan kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuudesta: pitkäaikaistyötöntä kiusaamalla ja leipäjonoon pakottamalla ei Nokialle saada kännykkäinsinöörejä.

Työttömien alituisen syyllistämisen sijaan Niinistön pitäisikin olla huolissaan riittävien määrärahojen turvaamisesta ammatilliseen jatkokoulutukseen ja ihmisten ammatillisen osaamisen jatkuvaan kehittämiseen sekä pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Parmanne pitää omituisena myös Niinistön halua jälleen puuttua varhaiseläkkeisiin, joiden houkuttelevuutta vasta äskettäin vähennettiin työmarkkinasopimuksella ja eduskunnan päätöksellä.

Työsopimuslain uudistamisesta puhuessaan Niinistö antaisi yritysmaailmassa ”uudisraivaajille” oikeuden toimia ”ronskimmin”, ilman ”jäykistävää” työehtosopimusjärjestelmää. Esitystä voidaan pitää jopa moraalisesti arveluttavana: riittääkö uudisraivaajaksi ilmoittautuminen yleisemminkin siihen, ettei sopimuksia ja lakeja tarvitse noudattaa? Syksyn sopimusnäköaloja ajatellen Niinistön ehdotuksia ei voida pitää ainakaan rakentavina.