Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK kiirehtii tasa-arvolain ja…

Uutinen

SAK kiirehtii tasa-arvolain jatkovalmistelua

SAK:n Kirsti Palanko-Laaka:

Kirsti Palanko-Laaka

Tänään työnsä päättänyt tasa-arvolakitoimikunta on onnistunut vaikeaksi osoittautuneessa työssään kohtuullisesti. Lain uudistamisen vaikeuksista kielivät toimikunnan lukuisat äänestykset.

Toteutuessaan toimikunnan ehdotukset merkitsevät tasa-arvolain lähes täydellistä uudistumista. Tukea tähän uudistukseen on saatu EU:ssa vastikään hyväksytystä tasa-arvodirektiivistä. Uusi EU-säännöstö on antanut pontta palkansaajapuolen tasa-arvotavoitteille lain uudistamista pohtineessa toimikunnassa, ja näin osaltaan helpottanut ratkaisujen löytämistä.

Samapalkkaisuustavoite on yleisesti hyväksytty niin Suomessa kuin muissakin EU-maissa, mutta tehokkaita keinoja ja yhteistyön muotoja tavoitteen saavuttamiseksi on puuttunut. Samapalkkaisuustavoitteen kannalta tärkeimmäksi muutokseksi nousee se, että työnantajalla jatkossa on velvollisuus eritellä naisten ja miesten sijoittuminen eri työtehtäviin sekä selvittää naisten ja miesten palkat palkkaryhmittäin. Oikeus saada palkkasyrjintätapauksessa palkkatietoja laajenee sekin nykyisestä.

SAK kiirehtii uudistustyön loppuunsaattamista toimikunnan työn pohjalta.

Lisätietoja

SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400-511 026