Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK käynnisti 100-vuotisjuhlin…

Uutinen

SAK käynnisti 100-vuotisjuhlinnan ay-aktiiviseminaarilla

SAK 1907-2007

Huhtikuussa 100 vuotta täyttävän SAK:n juhlavuosi käynnistyi lauantaina luottamushenkilöiden ja työpaikkojen aktiivien seminaarilla Helsingissä. Noin 600 työpaikka-aktiivia pohti seminaarissa luottamushenkilöiden työtä työelämän muutosten keskellä ja keskusteli siitä, miten ongelmia ratkotaan työpaikoilla.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen korosti puheessaan työpaikoilla toimivien aktiivien ja luottamushenkilöiden merkitystä ammattiyhdistysliikkeen edunvalvontatyössä. Hän myös vaati luottamushenkilöiden aseman ja toimintaedellytysten parantamista, jotta tasavertaista paikallista sopimista voidaan kehittää.

– Paikallinen yhteistyö ja sopiminen pitäisi laajentaa koskemaan ennen muuta työyhteisön kehittämisen asioita, kuten työn sisältöä, olosuhteita ja organisointia, uuden teknologian käyttöönottoa, osaamista ja tasa-arvoa sekä ympäristöasioita. Uusimpien tutkimusten valossa tulokseen perustuvia palkkausjärjestelmiä on jo laajalti neuvoteltu ja sovittu paikallisesti yhdessä, Ihalainen sanoi.

Ihalaisen mukaan työnantajien käsitys paikallisesta sopimisesta on kuitenkin rajoittunut vain työehtosopimusmääräysten valuttamiseen paikallistasolle. SAK haluaakin haastaa työnantajat kehittämään ja suuntaamaan paikallista sopimista edellä kuvattuihin asioihin.

Yli 200 000 SAK:laisella kokemusta ay- luottamustehtävistä

Vuosi sitten tehdyn SAK:n järjestötutkimuksen mukaan luottamusmies tai vastaava löytyy nykyään 71 prosentilta työpaikoista. Peräti joka neljäs SAK:lainen on toiminut jossakin työuransa vaiheessa ay-luottamustehtävissä. Se merkitsee, että kokemusta luottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna tai muussa ay-tehtävässä toimimisesta on yli 200 000:lla SAK:n liiton jäsenellä. Tällä hetkellä 8 prosentilla SAK:laisista on luottamustehtäviä työpaikoilla, ammattiosastossa, paikallisjärjestössä tai muussa ay-hallintoelimessä.

Seminaarin jälkeen alkavalle SAK:n 100-vuotisjuhlaristeilylle osallistuu noin 1600 SAK:laisten liittojen työpaikka-aktiivia, SAK:n ja liittojen johtoa sekä henkilökuntaa. Liittotapaamisten lisäksi laivalla esitellään SAK:n omia projekteja ja yhteistyökumppaneiden hankkeita. Muun ohjelman lisäksi aktiivien käytössä on myös ”luottamusmiesklinikka”, jossa asiantuntijat vastaavat työelämässä eteen tulleisiin kysymyksiin.