Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK kannattaa isyysvapaan pide…

Uutinen

SAK kannattaa isyysvapaan pidentämistä

Kansanedustaja Eva Biaudet syytti näyttävästi SAK:ta isäkuukauden murentamisesta (HS 18.2.2002). Syyte on väärä. SAK:n mielestä ns. isäkuukauden tulisi olla kaikkien pienten lasten isien oikeus. Molemmilla vanhemmilla on oltava mahdollisuus entistä tasaisemmin osallistua pienten lasten hoitoon, ja perheiden valinnanvapautta on kunnioitettava.

Isien vanhempainvapaaetuuksien parantaminen kariutui edellisessä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä keväällä 1998 kompromissihaluttomuuteen, eikä isien lomaoikeus pidentynyt päivälläkään. Viime syksynä uudessa STM:n perhevapaatyöryhmässä SAK vaati isäkuukauden toteuttamista ja toivoi kannalleen tukea, ettei asia taas pysähtyisi neljäksi vuodeksi. SAK:n pettymykseksi ministeri Perho ilmoitti kuitenkin syyskuussa mm. Helsingin Sanomissa, että mahdollisuuksia on vain kuuteen lisäpäivään. Ministerin kanta rajasi työryhmän esitysmahdollisuudet tässä asiassa. Ministeriötä edustanut työryhmän puheenjohtaja rakensi kompromissiesityksensä ministerin linjan tuntumaan. SAK piti parempana pyytä pivossa kuin kymmentä oksalla ja katsoi tarpeelliseksi tukea perhevapaatyöryhmän esityksiä kokonaisuutena, jonka yksi osa on isille tulevat uudet päivät ja isyysrahakauden joustavammat käyttömahdollisuudet.

SAK:n mielestä lainsäätäjän ei pitäisi määrätä perheen sisäisistä asioista, vaan perheet tarvitsevat aitoa valinnan vapautta. Perhevapaiden epätasaisen jakautumisen syyt ovat usein muuallakin kuin asenteissa. Esillä ollut ajatus äidin vanhempainvapaan leikkaamisesta ja siirtämisestä isälle johtaisi esimerkiksi pätkätöissä olleiden äitien kohdalla kohtuuttomiin etujen heikennyksiin.

Jos vastoin ministerin aiempaa kantaa valtion budjetissa onkin varaa ehdotettua suurempaan vanhempainvapaan pidennykseen, SAK ottaa tarjouksen mielellään vastaan. Työnantajan rahoittamien vanhempainetuuksien parantaminen edellyttää käytännössä kuitenkin työnantajien kanssa sopimista.

Ks. myös aikaisempi uutinen SAK kannattaa isyysvapaan pidentämistä kaikille isille (15.2.2002)

Lisätietoja:
Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus, puh. (09) 7721 438