Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK kampanjoi harmaata taloutt…

Uutinen

SAK kampanjoi harmaata taloutta vastaan

Laaja kampanja harmaan talouden torjumiseksi käynnistyy tänään 10. syyskuuta. Kannattaa kuunnella radiota ja kulkea tarkkaavaisena kaupungilla! Mutta ennen kaikkea kannattaa toimia itse niin, ettei tietoisesti tai vahingossa anna harmaalle taloudelle mahdollisuutta rehottaa.

Työelämässä harmaa talous näyttäytyy esimerkiksi pimeänä työntekona, johon ei pidä missään tapauksessa suostua. Jos teet työsi verokortitta ja joudut työssä vaikkapa onnettomuuteen tai työnantajasi menee konkurssiin, olet omillasi. Sinulle ei myöskään kerry eläkettä eikä oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Harmaata työntekoa on myös se, että tekee ylitöitä merkitsemättä niitä työaikakirjanpitoon. Jokaisen on hyvä miettiä, kuinka paljon tuloja menettää, jos tekee usein pimeitä ylitöitä – vaikka pieniäkin aikoja kerrallaan. Lisäksi valtio menettää runsaasti verotuloja, muistuttaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Ay-liike aktiivinen väärinkäytösten torjuja

Ammattiyhdistysliike tekee kaikkensa kitkeäkseen harmaata taloutta yhteiskunnastamme. Hyvä esimerkki on syyskuun alusta rakennusalalla käyttöön otettu veronumero, joka on pakollinen kaikilla uusilla työmailla paitsi omakotitalojen rakennuksilla. Sen avulla tarkastajan on helppo varmistaa, että kaikki työntekijät on merkitty veronumerorekisteriin.

Asennekasvatus lähtee nuorista

Käynnissä oleva harmaan talouden torjuntakampanja painottaa erityisesti nuorille sitä, miten jokainen voi omilla arkisilla valinnoillaan torjua harmaata taloutta.

Kampanjassa on valmisteltu harmaan talouden ilmiöihin ja torjuntaan pureutuva luento yhdessä Opetushallituksen kanssa. Luento soveltuu erinomaisesti esimerkiksi ammattioppilaitosten opiskelijoille. Luennon voi tilata kampanjan verkkosivuilta.

Kampanja on jatkoa viime syksyn ja kevään toimille. Yhteistä asiaa ajaa Suomen hallituksen myötävaikutuksella laaja joukko yhteiskuntamme toimijoita ministeriöistä järjestöihin. Mukana ovat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava sekä SAK:laisista liitoista Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.