Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK kampanjoi äänestysaktiivis…

Uutinen

SAK kampanjoi äänestysaktiivisuuden nostamiseksi

SAK kampanjoi äänestysaktiivisuuden nostamiseksi

Viime keväänä tehdyn jäsenkyselyn mukaan vain 42 prosenttia SAK:n jäsenistä aikoi varmasti äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Äänestysvarmuus SAK:laisten joukossa on laskenut entisestään. Ennen vuoden 1995 vaaleja oli SAK:laisista varmoja äänestäjiä 72 prosenttia. Viime vaalien alla luku putosi 52 prosenttiin. Käytännössä viime kevään luku tarkoittaa sitä, että melkein 600 000 SAK:laista saattaa jäädä vaalipäivänä kotiin.

SAK:n mielestä äänestäminen on olennainen osa edunvalvontaa. SAK:n ja jäsenliittojen keskeisin haaste tänä keväänä onkin palkansaajaväestön äänestysaktiivisuuden lisääminen. SAK haluaa rohkaista kaikkia palkansaajia ja ammattiliittojensa jäseniä käyttämään äänioikeuttaan eduskuntavaaleissa niin, että äänestysprosentti nousisi mahdollisimman korkealle.

Viime eduskuntavaaleissa jätti lähes 400 000 SAK:laista äänestämättä. Suurituloisimmista suomalaisista äänesti 83 prosenttia – pienituloisimmista vain joka toinen. Siksi kaikkein suurituloisimpien äänillä valittiin nyt istuvaan eduskuntaan 25 edustajaa, kun taas kaikkien pienituloisimpien äänillä sinne valittiin vain 15 kansanedustajaa. SAK:n mielestä demokratian ja oikeudenmukaisuuden kannalta onkin ensiarvoisen tärkeää, että maaliskuun 16. päivästä ei tule vain hyväosaisten vaalipäivää, vaan että myös pienituloiset ja yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevat käyttävät äänioikeuttaan.

SAK:n kampanjoinnilla on yhteiskunnan laaja tuki takanaan. Syksyn Työmarkkinailmastotutkimuksen mukaan 78 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ay-liikkeen on rivakalla otteella kampanjoitava äänestysaktiivisuuden nostamiseksi.

Vakavaa asiaa ronskilla huumorilla

Palkansaajien äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi SAK on valmistellut kampanjan, johon liittyy aineistoja SAK:n tavoitteista sekä lehti- ja tv-mainontaa.

Kampanjan tunnuksena on: Äänestä tai käy huonosti! Kampanjan kautta SAK haluaa ronskin huumorin keinoin tuoda esille sen, mitä yhteiskunnassa voi tapahtua, jos kansalaiset eivät huolehdi oikeuksistaan.

SAK:n ilmoituksissa todetaan, että ”Joku äänestää aina. Jos Sinä et, muut ratkaisevat, kuka seuraavat neljä vuotta päättää sinuakin koskevista asioista. Tuhansissa isoissa ja pienissä asioissa tehdään ehkä toisenlaisia päätöksiä kuin Sinä haluaisit. Heikennetäänkö työttömyysturvaa? Keneltä verot kerätään ja kenen verotusta kevennetään? Muutetaanko julkiset palvelut maksulliseksi? Saako työntekijöitä kohdella miten sattuu? Äänestämällä huolehdit, että päätöksiä tekevät ihmiset, jotka ymmärtävät palkansaajien asioita. – Äänestä tai käy huonosti!”

SAK:lle omat vaalisivut ja vaalikone

SAK on perjantaina 24. tammikuuta avannut myös vaalisivut Internet-palvelussaan. Vaalisivuilta löytyy mm. vaalikone, jonka kautta kävijät voivat etsiä itselleen parhaiten sopivan kansanedustajaehdokkaan. SAK:n vaalikone on toteutettu yhteistyössä Alma Median vaalikoneen kanssa siten, että SAK:n sivuilla voi yleisten kysymysten lisäksi tutustua myös ehdokkaiden käsityksiin työelämään liittyvistä asioista.

SAK:n vaalisivujen kautta voi lähettää myös sähköisen äänestyskehotuksen kaverilleen, tutustua SAK:n seuraavaa vaalikautta koskeviin tavoitteisiin ja tilata SAK:n äänestysaktiivisuuskampanjan materiaalia itselleen. Sivuille pääsee SAK:n netin etusivulla olevan linkin kautta tai suoraan osoitteilla www.sak.fi/vaalit2003 ja www.sak.fi/vaalikone.

Lisätietoja

Johtaja Matti Tukiainen, puh. (09) 7721 340 tai 0400 600 099