SAK ja STTK: Osaamisesta ja tuottavuudesta lisää kilpailukykyä Suomelle
Suomen talouden on ennustettu kasvavan lähitulevaisuudessa heikosti. Viime vuosien vaatimattoman talouskasvun taustalla on kansainvälisen talouslaman lisäksi eräiden avainsektoriemme vähentynyt menestys ja tuotantomme alhainen lisäarvo.
Suomalaisten yritysten ja palkansaajien kilpailukyvyn sekä hyvinvointivaltion rahoituksen tulisikin perustua tuotannon korkeammalle jalostusasteelle sekä koulutuksen ja osaamisen tehostamiselle.
– Tuottavuutta ja kilpailukykyä on kasvatettava kaikilla toimialoilla. Varsinainen ongelmamme eivät ole liian korkeat palkat vaan se, että Suomessa ei tehdä tarpeeksi houkuttelevia tuotteita ja tuotantorakenne on liian keskittynyt. Kasvun aikaansaamiseksi meidän on pystyttävä purkamaan rakenteellisia jarruja, joita löytyy muun muassa työvoiman kohtaannosta, osaamisesta, infrastruktuurista, asuntotuotannosta ja lupamenettelyistä. Kitka on saatava pois kasvun tieltä, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiivistää.
Kasvun tulisi perustua korkeaan osaamiseen. – Meidän on uudistettava koko koulutusjärjestelmää peruskoulusta yliopistoon, jotta pärjäämme tulevaisuudessa. Lisäksi meidän tulee lisätä ja kehittää työuran aikaista ammatillista koulutusta ja osaamista kaikilla työpaikoilla. Koulutuksesta ei siis saa leikata. Turvaamalla mahdollisuudet kaikille kehittää osaamistaan työuran aikana voimme parantaa työssäjaksamista, pidentää työuria ja nostaa tuottavuutta, esittää STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.
SAK ja STTK julkaisivat tänään yhteisen kasvupoliittisen ohjelman Kilpailukykyä vastuullisesti. Edellä mainittujen keinojen lisäksi järjestöt ehdottavat muun muassa seuraavia asioita talouskasvun vauhdittamiseksi:
- Talouden rakennemuutokseen vastataan koulutuksella ja aktiivisella työllisyyspolitiikalla.
- Lisätään kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa.
- Parannetaan liikenneväylien kuntoa.
- Parannetaan markkinoiden toimintaa kilpailua lisäämällä.
- Toteutetaan järkevää valtion omistajapolitiikkaa ja kehitetään pääomamarkkinoita.
- Kehitetään ansiotuloverotusta edistämään paremmin työllisyyttä.
Mahdollisuuksia ja kasvualoja on
Suomella on paljon vahvuuksia, joiden varaan talouden vahvistamisen voi rakentaa. Toivoa siis on.
Sijoitumme kilpailukykymittauksissa yhä maailman kärkimaiden joukkoon. Suomen todellinen vientimenestys ei kuitenkaan ole linjassa kilpailukykymittauksien kanssa. Suomi ei kykene täysimittaisesti hyödyntämään kapasiteettiaan.
Julkista sektoriamme on moitittu liian suureksi. On kuitenkin syytä huomata, että toimiva julkinen sektori takaa vahvan infrastruktuurin, joka mahdollistaa hyvän kilpailukyvyn. Vaikka julkista sektoria tuleekin kehittää, se on useissa kansainvälisissä vertailuissa todettu varsin tehokkaaksi.
Pienenä maana olemme ketteriä ja voimme tehdä luovia päätöksiä nopeasti. Ratkaisun avaimet ovatkin omissa käsissämme.
Kilpailukykyä vastuullisesti -julkaisu
Julkaisuun liittyvä kalvosarja
Lisätiedot:
- SAK: Elinkeinoasioiden päällikkö, pääekonomisti Olli Koski, puh. 050 541 9645
- STTK: Elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio, puh. 0400 381 634