SAK ja Monimuotoiset perheet: Perhevapaajärjestelmä remonttiin

SAK ja Monimuotoiset perheet -verkosto toivovat hallitukselta päätöstä perhevapaauudistuksen aloittamisesta.
28.02.2017 06:49
SAK

Järjestöt pitävät tasa-arvoista avioliittoa erinomaisena edistysaskeleena, mutta yksin se ei korjaa kaikkia perhevapaajärjestelmän ongelmia.

– Etuuksiin on tähän mennessä tehty lähinnä kosmeettisia korjauksia. Pieni viilaus ei enää riitä, nyt tarvitsemme perusteellisen remontin, SAK ja verkostoon kuuluvat perhejärjestöt painottavat.

Kaikilla perheillä on oltava yhdenvertaiset oikeudet perhevapaisiin. Esimerkiksi adoptioperheiden, yhden vanhemman perheiden, sateenkaariperheiden ja monikkoperheiden vanhemmat ovat nykyjärjestelmässä väliinputoajia.

SAK:n ehdottamassa mallissa perhevapaat on kiintiöity kahdelle vanhemmalle, mutta samalla osa etuuksista on mahdollista jakaa joustavasti perheen muille vanhemmille, läheisille tai isovanhemmille.

– Selkeintä on, jos kaikki perhevapaat kytkeytyvät SAK:n mallin tapaan osaksi yhtä järjestelmää, joka on joustava ja taipuu ketterästi erilaisten perheiden muuttuviin tilanteisiin, Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö Anna Moring huomauttaa.

– Ei ole Kelan asia määritellä, kuka kuuluu lapsen perheeseen. Työelämä sekä perheiden arkitodellisuus ovat muuttuneet niin radikaalisti, että nykyinen perhevapaajärjestelmä on auttamatta liian kankea 2010-luvun perheiden tarpeisiin, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta lisää.

Monimuotoiset perheet -verkosto koostuu kymmenestä itsenäisestä perhejärjestöstä, jotka edustavat noin joka kolmatta kaikista suomalaisista perheistä, suurimpina ryhminä yhden vanhemman perheet ja uusperheet.

SAK:n perhevapaamalli.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.