Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK ja Elämäntapaliitto käynni…

Uutinen

SAK ja Elämäntapaliitto käynnistävät työelämän alkoholiohjelman

Alkoholiohjelmaa koskeva yhteistyösopimus allekirjoitettiin 4.2.2005 Helsingissä

Tavoitteena alkoholihaittojen ehkäiseminen työelämässä

SAK ja Elämäntapaliitto käynnistävät yhteisen työelämän alkoholiohjelman alkoholihaittojen ehkäisemiseksi työelämässä.

Vuosina 2005-2007 toteutettavan viestintä- ja koulutushankkeen puitteissa on tarkoitus tukea alkoholiasioiden ja niihin liittyvien ongelmien kokonaisvaltaista hahmottamista ja ymmärtämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa viestintää ja valistusta, alkoholiin liittyvien varhaisvaiheen ongelmien käsittelyn mallittamista ja toimivien hoitoonohjausmenetelmien edistämistä työpaikoilla. Työpaikkojen luottamus- ja työsuojeluhenkilöt ovat yksi keskeinen projektin kohderyhmä. Heille projektissa on tarkoitus tuottaa yhteistyössä ay-opistojen kanssa koulutusaineisto.

Projektin yhteistyökumppanina on ensimmäisenä vuonna 15 SAK:laista ammattiliittoa. Presidentti Tarja Halonen on lupautunut projektin suojelijaksi. Raha-automaattiyhdistys RAY on myöntänyt projektille rahoitusta.

Alkoholiohjelman keskeisin tavoite on kääntää kokonaiskulutus laskuun ja tätä kautta vähentää alkoholihaittoja.

– Tämä ei onnistu erityisryhmiin suunnatuilla toimenpiteillä vaan vaatii vaikuttamista koko väestöön ja sen asenteisiin. Tällä hankkeella, jonka kohderyhmänä on suomalaisten palkansaajien enemmistö, on tässä keskeinen asema. Elämäntapaliiton päihdeosaaminen keskittyy juuri tähän strategiseen kohderyhmään, tavallisiin alkoholinkäyttäjiin sekä suurkuluttajiin, joiden ongelmat eivät vielä ole kärjistyneet, toteaa Elämäntapaliiton toiminnanjohtaja Vertti Kiukas.

Työmarkkinakeskusjärjestöt uudistamaan hoitoonohjaussuositusta

Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan 70-luvulta olevan hoitoonohjaussuosituksen uudistamisesta vastaamaan nykyajan työelämän tarpeita. SAK:n käynnistämissä neuvotteluissa työntekijäpuolen tavoitteena on saada sopimustason pelisäännöt työpaikoille päihdeongelmien varhaisen puuttumisen toimintatavoista aina hoitoonohjauksen käyttöönottoon.

SAK ja Elämäntapaliitto ovat molemmat mukana sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtamassa alkoholiohjelmassa vuosille 2004-2007. Tämän vapaaehtoisen valtakunnallisen ohjelman tavoitteena on koota eri toimijat yhteen ja yhteisen toiminnan kautta ehkäistä ja vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja.

Lisätietoja

  • SAK:n lakimies Timo Koskinen, puh. 040 731 2387
  • Elämäntapaliiton toiminnanjohtaja Vertti Kiukas, puh. 040 5924 287

Alkoholiohjelma 2004-2007 (STM)