Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK: Irtisanomiset vähenivät, …

Uutinen

SAK: Irtisanomiset vähenivät, mutta epävarmuus jatkuu

Janne Metsämäki

Irtisanottujen ja yt-neuvottelujen piirissä olevien työntekijöiden määrä jäi alkuvuodesta selvästi viimevuotista pienemmäksi.

SAK:n keräämien tietojen mukaan tammi-kesäkuussa 2010 irtisanottiin 5606 työntekijää. Yt-neuvottelut koskivat samaan aikaan yli 33 000 työntekijää. Viime vuoden vastaavat luvut olivat irtisanottujen osalta yli 12 000 työntekijää ja yt-neuvottelujen yli 130 000 työntekijää.

– Vaikka tilanne ennätyksellisen huonoon viime vuoteen verrattuna on kääntynyt parempaan, epävarmuus monilla aloilla jatkuu, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki toteaa.

Suurimpia irtisanomisia alkuvuodesta olivat UPM Kymmene (1046), STX Finland (430) ja Nokia (408). Eniten lomautuksia oli Wärtsilällä ja Stora Ensolla. Pörssiyhtiöiden osalta yt-neuvotteluja oli eniten metalliteollisuudessa, toiseksi eniten paperiteollisuudessa ja sen jälkeen it-alalla ja muilla palvelualoilla.

Yt-neuvottelujen piirissä olevien työntekijöiden määrässä ollaan edelleen kolminkertaisella tasolla verrattuna vuosiin 2007 ja 2008.

– Merkit talouden ja työllisyyden kasvusta ovat vielä heikkoja. Siksi tarvitaan lisää rahaa työllisyyteen, Metsämäki muistuttaa.

SAK vaatii toimenpiteitä erityisesti kasvaneen nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. SAK:n mukaan ensi vuoden budjettiin on saatava vähintään 70 miljoonan euron lisäys työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, jotta kasvaneeseen työttömyyteen voitaisiin vastata edes välttävästi.

SAK:n tiedot irtisanomisista ja yt-neuvotteluista perustuvat pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Tarkemmat luvut ja kaaviot löytyvät oikeanpuoleisen palstan linkkien kautta