Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK ihmettelee Vanhasen tasa-a…

Uutinen

SAK ihmettelee Vanhasen tasa-arvopuheita

Marja Erkkilä

– Presidenttiehdokas, pääministeri Matti Vanhanen väitti vaaliristeilyllään viime viikonvaihteessa, etteivät työmarkkinajärjestöt ole olleet kiinnostuneita ajamaan tasa-arvoasioita. Vanhanen meni puheissaan jopa niin pitkälle, että esitti, ettei mikään järjestö STTK:ta lukuun ottamatta olisi ollut &#;8221missään mielessä” kiinnostunut tasa-arvon edistämisestä. SAK:laisen ay-liikkeen näkökulmasta Vanhasen väitteet ovat suorastaan käsittämättömiä. Pääministerin odottaisi tietävän, kuinka olennainen merkitys työmarkkinajärjestöillä, ja erityisesti SAK:lla, on ollut esimerkiksi tasa-arvolainsäädännön kehittämisessä ja samapalkkaisuusohjelman valmistelussa, toteaa SAK:n kehittämispäällikkö Marja Erkkilä.

– Tasa-arvon edistäminen on SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen keskeisiä edunvalvontateemoja. SAK:n suurimmat jäsenliitot ovat naisvaltaiset Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kunta-alan ammattiliitto KTV, joiden jäseninä on yhteensä yli 300 000 yksityisillä ja julkisilla palvelualoilla toimivaa naista. SAK onkin vuosien mittaan ollut erittäin aloitteellinen nostamaan esiin tasa-arvokysymyksiä, käynnistämään erilaisia hankkeita tasa-arvon edistämiseksi sekä osallistumaan kaksi- ja kolmikantaiseen tasa-arvotyöhön.

– Vanhanen ottaa esimerkiksi mm. palkkaerot. SAK:n sopimuspolitiikan peruslinjana on ollut solidaarinen palkkamalli, jonka ansiosta palkkaerojen repeäminen suomalaisessa työelämässä on voitu estää. Parhaillaan ajankohtainen kysymys liittyy uudistetun tasa-arvolain vaatimukseen palkkakartoituksista työpaikoilla. SAK odottaa, että palkkakartoitusten avulla saavutetaan lähivuosina tasa-arvolain vaatima sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä saman työnantajan palveluksessa. Tämä edellyttää palkkavertailua myös yli työehtosopimusrajojen niin, että naisvaltaisten ammattien vaativuutta voidaan verrata miesvaltaisiin ammatteihin. Tässä vaatimuksessa SAK on jäänyt työmarkkinajärjestökentässä käytännössä yksin.

– SAK, ja muut palkansaajajärjestöt, ovat olleet aktiivisia tasa-arvon edistämisessä mm. tasa-arvolain uudistamisessa, perhevapaakustannusten tasaamiseen tähtäävässä valmistelussa, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvissä hankkeissa sekä muissa tupoissa sovituissa tasa-arvohankkeissa.

– SAK on ollut uranuurtaja työpaikan tasa-arvosuunnittelussa. Esimerkiksi SAK:n ensimmäinen oma tasa-arvosuunnitelma valmistui jo 1990-luvun alussa. Omalla suunnitelmallaan SAK halusi toimia esimerkkinä ja kannustaa myös muita työorganisaatioita tasa-arvosuunnitteluun. Muutaman viikon sisällä valmistuu SAK:n opas työpaikkojen tasa-arvon edistämiseksi. Oppaan ja siihen liittyvän koulutuksen avulla SAK tukee omia luottamusmiehiään arjen tasa-arvotyössä.

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö Marja Erkkilä, puh. 040 731 2389