Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK: Harmaa talous kuriin kann…

Uutinen

SAK: Harmaa talous kuriin kanneoikeudella ja laajalla tilaajan vastuulla

Harmaa talous

Harmaan talouden torjuntaa rakennus- sekä majoitus- ja ravitsemusalalla pohtinut työryhmä on tehnyt hyviä ja oikeansuuntaisia esityksiä. SAK:n mielestä ne eivät kuitenkaan vielä riitä harmaan talouden kitkemiseksi Suomessa.

– Työryhmä esittää useita hyviä toimia väärinkäytösten estämiseksi. Tehokkainta harmaan talouden torjuntaa kuitenkin olisi, että työn tilaaja saatetaan vastuuseen alihankkijoiden laiminlyönneistä kuten maksamattomista veroista, sosiaaliturvamaksuista ja palkoista. Tilaajan vastuun laajentaminen ja sen rinnalla ammattiliittojen oikeus ajaa kannetta työntekijän puolesta kitkisivät tehokkaimmin harmaata taloutta, sanoo SAK:ta työryhmässä edustanut lakimies Anu-Tuija Lehto.

Lehdon mukaan jälkivalvontaa ja tehokkaita sanktioita tarvitaan, mutta tehokkaimpia olisivat kuitenkin ennalta estävät toimet ja valvonta sopimussuhteen aikana.

Ongelmien ennaltaehkäisyssä avainasemassa ovat Lehdon mukaan yritykset.

Anu-Tuija Lehto

– Valitsemalla sopimuskumppaninsa huolellisesti ja valvomalla työn toteuttamista yritykset voivat tehokkaasti vähentää harmaata taloutta ja ehkäistä työvoiman hyväksikäyttöä. Myös yritysten on kannettava yhteiskuntavastuuta, Lehto painottaa.

SAK:n mielestä seuraavan hallituksen on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin harmaan talouden torjumiseksi. Myös muilla aloilla on harmaata taloutta ja siihen on puututtava. Tilaajavastuulaki on uudistettava. On varmistettava, että kaikki yritykset kilpailevat samoilla ehdoilla ja työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti kansalaisuudesta riippumatta. Sen lisäksi pääomatulojen verovalvontaa on tehostettava.

– Myös luottamusmiesten tiedonsaantioikeuksia pitää parantaa. Luottamusmiehillä pitää olla oikeus saada nykyistä laajemmin tietoja yksittäisten työntekijöiden palkoista esimerkiksi silloin, kun alihankkijan palveluksessa on Suomessa tilapäisesti töissä olevia työntekijöitä, Lehto muistuttaa.