Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK haluaa ihmiskaupan kuriin

Uutinen

SAK haluaa ihmiskaupan kuriin

Pia Björkbacka

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö Suomessa on lisääntynyt. SAK:ssa kehitystä seurataan huolestuneina. Yhä yleistyvät työvoiman pitkät alihankintaketjut ja vuokratyö tarjoavat mahdollisuuksia työntekijöiden hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle.

– Mitä kauempaa työntekijä tänne tulee ja mitä heikommin hän tuntee suomalaista työelämää, sitä suurempi on riski tulla hyväksikäytetyksi, SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka muistuttaa.

Puutteellinen kielitaito heikentää usein ulkomaalaisen työntekijän muutenkin heikkoa asemaa.

– Kiskonnantapaista työsyrjintää esiintyy etenkin työpaikoilla, joilla työntekijän turvana ei ole luottamusmiestä eikä työsuojeluvaltuutettua. Siksi on ensiarvoisen tärkeää lisätä ja tehostaa viranomaisvalvontaa. Myös ammattiliittojen valvonta- ja tiedonsaantioikeuksia on lisättävä, Björkbacka painottaa.

SAK:ssa peräänkuulutetaan myös työnantajien vastuuta ja yhteistoimintaa ay-liikkeen kanssa työvoiman väärinkäytösten ja pakkotyön kitkemiseksi.

– Jos ihmiskauppaa halutaan todella ehkäistä, pitää puuttua rakenteisiin. Tarvitaan työkaluja ihmiskaupan tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn, tiukempaa lainsäädäntöä ja kansainvälistä yhteistyötä, Björkbacka luettelee.

Harmaan työn torjuminen sisältyy myös SAK:n vaalitavoitteisiin. Keskusjärjestö vaatii tavoiteasiakirjassaan lisää työehtojen valvontaa, tehokkaampia toimenpiteitä ihmiskaupan tunnistamiseksi, tiedotusta ja koulutusta työntekijöiden oikeuksista sekä ammattiliitoille oikeutta ajaa kannetta työntekijän puolesta.

Helsingissä alkoi tänään kaksipäiväinen Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari, joka kokoaa yhteen viranomaiset, ammattiliitot, työnantajat ja tutkijat. Seminaarin järjestäjät ovat Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI, SAK ja vähemmistövaltuutetun toimisto.

<style>table.taulukko#id3541621 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id3541621 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id3541621 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id3541621_1 { width: 100%; } td#id3541621_1 { width: 100%; } </style><table class=”taulukko” style=” background-color: #ebebeb” id=”id3541621″ width=”100%” border=”1″ cellpadding=”5″ cellspacing=”1″>

Syrjintää ja ihmiskauppaa

  • Mm. etniseen alkuperään, kansalaisuuteen, sukupuoleen tai yhteiskunnalliseen mielipiteeseen perustuva työsyrjintä on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.
  • Kiskonnantapaisella työsyrjinnällä tarkoitetaan tilannetta, jossa työnantaja käyttää työntekijän ahdinkoa tai tietämättömyyttä hyväkseen. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.
  • Ilman oleskelu- tai työlupaa olevan ulkomaalaisen palkkaava syyllistyy luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöön, josta saattaa rapsahtaa vuosi vankeutta.
  • Ihmiskaupaksi luetaan Suomessa pakkotyö, parituksenkaltainen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä bisneksenä tehty elinkauppa.

<style>table.taulukko#id3543751 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id3543751 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id3543751 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id3543751_1 { width: 100%; } td#id3543751_1 { width: 100%; } </style><table class=”taulukko” style=” background-color: #ebebeb” id=”id3543751″ width=”100%” border=”1″ cellpadding=”5″ cellspacing=”1″>

SAK:n vaalitavoitteita 2011-2015

  • Tilaajan vastuuta laajennettava ja tehostettava
  • Työehtojen valvontaa lisättävä
  • Ihmiskaupan tunnistamiseen kehitettävä parempia keinoja
  • Tiedotusta ja koulutusta suomalaisista työehdoista ja työntekijöiden oikeuksista lisättävä
  • Ammattiliitoille säädettävä kanneoikeus
  • Vaaleissa SAK kampanjoi rehellisen yrittäjän puolesta, yhteisten oikeuksien puolesta, yksilöllisten valintojen puolesta sekä työhön paluun puolesta. www.sak.fi/vaalit