SAK: Etlan eläkemalli uhkaa ikääntyvien toimeentuloa

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan eläkemallin vaarantavan ikääntyvien työttömien toimeentulon.
07.10.2013 12:04
SAK
SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Katja Veirto

SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Katja Veirto pitää uhkana, että lisäksi tänään julkaistu malli kasvattaisi ikääntyvien työttömyyttä, kun vailla työtä olevat ikääntyneet joutuisivat eläkkeen sijasta työttömyysturvalle.

– Etlan malli poistaisi osa-aikaeläkkeen ja niin sanotun työttömyysputken, jossa pidennettyä työttömyysturvaa saa eläkeikään asti. Lisäksi eläkeiän alarajaa nostettaisiin ja se sidottaisiin elinajan odotteeseen.

Veirto painottaa Etlan laskelmien perustuvan oletukseen, että kansalaiset voivat itse vapaasti päättää, ovatko he töissä vai työttöminä.

– Todellisuudessa työttömyysputkeen joudutaan usein irtisanomisen vuoksi ja vasten omaa tahtoa. Putken käyttö onkin suora seuraus yleisestä työllisyystilanteesta.

Vuoden 2010 alussa työttömyysturvan lisäpäivillä oli alle 2 000 työtöntä. Tämän jälkeen lisäpäiville tuli vuosina 2008–2010 irtisanottuja, jolloin määrä kasvoi ja on jo yli 14 000 henkilöä.

– Kasvu ei varmasti johdu siitä, että yht’äkkiä tuhannet ihmiset olisivat tajunneet työttömyyden olevan työtä houkuttelevampaa, Veirto laskee.

Hän kiittää Etlan raporttia hyvin tehdyksi mutta muistuttaa, että sellaisenaan sitä ei voi toteuttaa. Raportti toimii taustamateriaalina, kun työmarkkinajärjestöt käyvät eläkejärjestelmää koskevia neuvottelujaan myöhemmin tänä ja ensi vuonna.

Lisätiedot
SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Katja Veirto, puh. 050 386 3355
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.