
SAK:n mallissa tuki kohdistuisi aikuiskoulutustukea vahvemmin vähemmän koulutusta saaneille ja painotus olisi työn ohessa tapahtuvassa opiskelussa. Kuva iStock
SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea työn ohessa opiskeluun
SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea hallituksen lakkauttaman aikuiskoulutustuen tilalle. Tuki kohdentuisi erityisesti matalasti koulutetuille ja tukisi työntekijöiden osaamisen uudistamista esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisaation tarpeisiin.
Hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki ilman, että tilalle tuodaan korvaavaa tukimallia, on lyhytnäköinen.
– Työelämän osaamisvaatimukset muuttuvat yhä nopeammin, minkä vuoksi työntekijöiden osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää, sanoo SAK:n johtaja Saana Siekkinen.
Hän muistuttaa, että työntekijä, jonka osaaminen on ajan tasalla jaksaa työssään paremmin ja on valmiimpi jatkamaan työuraansa.

SAK:n tukimallin lähtökohtana on osa-aikainen opiskelu työn ohessa. Pidemmät poissaolot työelämästä vähenevät ja tämä myös vähentää tuen kustannuksia.
SAK:n esittämä jatkuvan oppimisen tuki kohdentuu paitsi aikuisten osaamisen kehittämiseen, auttaa vastaamaan myös työvoimapulaan. Osaava ja riittävä työvoima on ratkaisevassa asemassa, kun tavoitellaan innovaatioita, työn tuottavuuden parantamista ja kasvua.
Jatkuvan oppimisen tuki rahoitettaisiin lakkautetun aikuiskoulutustuen tavoin työnantajien ja työntekijöiden rahoittamilla työttömyysvakuutusmaksuilla. Tuki olisi ansiosidonnainen.
– Pidämme tärkeänä, että jatkossakin työnantajat osallistuvat työuran aikaisen opiskelun rahoittamiseen ja tukevat työntekijöiden osaamista muun muassa tarjoamalla riittäviä työaikajoustoja. Työntekijöiden omaehtoisesta kouluttautumisesta hyötyvät myös työnantajat, Saana Siekkinen huomauttaa.
SAK:n mallissa tuki kohdistuisi aikuiskoulutustukea vahvemmin vähemmän koulutusta saaneille ja painotus olisi työn ohessa tapahtuvassa opiskelussa. Mallissa huomioidaan erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille kouluttautuminen, vihreän siirtymän tarpeet, oppimisvaikeuksista kärsivät ja ikääntyneet työntekijät.
Tuen painopisteen siirtäminen työn ohessa tapahtuvaan opiskeluun tuo alustavien laskelmien mukaan noin 50 miljoonan euron säästön verrattuna aikuiskoulutustukeen.
SAK ehdottaa lisäksi lakkautetun ammattitutkintostipendin palauttamista niin, että se rajattaisiin vain pelkän perusasteen koulutuksen varassa oleville. Ammattitutkintostipendi kannustaisi erityisesti matalasti koulutettuja nostamaan osaamistasoaan ja saattamaan kesken jääneet opinnot loppuun.
Jatkuvan oppimisen tuen pääpiirteet
- Kohdentuu pääsääntöisesti työn ohessa tapahtuvaan opiskeluun. Kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista perustellusta syystä, esimerkiksi opintoihin kuuluvan harjoittelun ajan.
- Työuran aikana käytettävissä 20 tukikuukautta. Yli 55-vuotiaille lisäksi 2 ylimääräistä kuukautta.
- Toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon voi tuetusti suorittaa vain, jos koulutus suuntautuu työvoimaviranomaisen määrittelemälle työvoimapula-alalle.
- Tukea saa 5 vuoden (toisen asteen tai tätä matalampi tutkinto) tai 8 vuoden (korkeakoulututkinto) työssäolon jälkeen.
- Ammattitutkintostipendi palautetaan ja rajataan pelkän perusasteen koulutuksen varassa oleville.
- Jatkokehitetään ja käynnistetään kokeiluja työyhteisöetuudesta erityisesti liittyen vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Työyhteisöetuus on tarkoitettu työyhteisössä tapahtuvaan yhteiseen oppimiseen ja kehittämiseen.