Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK "aktiivinen sosiaalip…

Uutinen

SAK "aktiivinen sosiaalipolitiikka" -työryhmän mietinnöstä: Hyvään tavoitteeseen jäi vielä matkaa (18.2.2000)

Aktiivista sosiaalipolitiikkaan pohtinut työryhmä tavoitteli hyvää ja erittäin tarpeellista tulosta: syrjäytymisvaarassa oleville pitkäaikaistyöttömille tarjottavaa ”oljenkortta”, jolla työelämään pääseminen käynnistyisi. Tänään ministeri Perholle luovutettava esitys jäi kuitenkin puutteelliseksi eikä tällaisenaan ole toimivalla tavalla toteutettavissa.

Kohderyhmän rajaus on liian mekaaninen. Esitetyn viimesijaisen toiminnan, kuntouttavan työllistämisen, piiriin ilman työsuhdetta ja palkkaa tulisi suuri joukko niitä työttömiä, joiden ainoa ongelma on työn puute. Tällöin tarvittava mielekäs ja vaativa toiminta on SAK:n mielestä kuitenkin työtä, joka on teetettävä työsuhteessa ja josta on maksettava palkkaa. Työryhmän malli merkitsisi helposti työsuhteisten julkisen ja kolmannen sektorin työntekijöiden korvaamista työmarkkinatuella tai toimeentulotuella kuntoutuvilla. Näin oltaisiin rakentamassa Suomeen rinnakkaisia, palkattomaan työhön perustuvia työmarkkinoita.

Työttömyys on katkaistava ajoissa. Työvoimatoimistoissa yhteistyössä työnhakijan kanssa tehtävien työllistymissuunnitelmien on oltava riittävän huolella tehtyjä niin, että niistä käy ilmi työllistymiseen tarvittava koulutus, työharjoittelu ja tukityö. Valtaosa työttömistä, jotka unohdettuina jäävät pitkäaikaistyöttömiksi, pääsee oikeiden tukitoimien avulla takaisin työhön. Työryhmän esitys ei kuitenkaan tuo työhallintoon tarvittavia varoja esitysten toteuttamiseksi, vaan työllistämistoimiin ja työhallinnon henkilöstön koulutukseen liittyvät ehdotukset jäävät korulauseiksi.

SAK:n mielestä erityisiä kuntouttavia toimenpiteitä tulisi suunnata ainoastaan työttömille, joiden työllistymisen esteenä on muu kuin työn puute. Kuntouttavan työllistämisen aktivointisuunnitelma ei myöskään saa olla irrallinen toimenpide, vaan palvelukokonaisuus, jossa porras kerrallaan edettäisiin avoimille työmarkkinoille. Ammattitaidolla tehty suunnitelma ei myöskään tarvitse pakkoa tai sanktioita vaan toimii parhaiten vapaaehtoisuuden pohjalta.

Lisätietoja: sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Jan rus, puh. (09) 7721 438 / 040 500 3342