Sähkön hinnankorotus viemässä laajaan lakkoon Ghanassa

Sähkön ja veden roimat hinnankorotukset saivat Ghanan keskusjärjestö TUC:n päättämään laajoista lakoista ellei korotuksia peruta.
28.12.2015 11:57
SAK
Rakennustyöntekijöitä Ghanan Grumesassa

Hintoja säätelevä viranomainen salli joulukuussa sähkön hinnan korottamisen 60 prosentilla ja veden hinnan nostamisen 70 prosentilla.

Ammattiliittojen keskusjärjestö TUC korostaa, että hintoja tarkasteltaessa olisi ensin ollut huomioitava veden ja sähkön saannin luotettavuus. Niiden jakelu ei toimi hyvin.

Ennen korotuksia antamassaan julkilausumassa TUC sanoo, että hintoja ei voi nostaa yli 50 prosentilla ellei jakelua ensin saada tehokkaaksi.

Sähkön tuotannon riittämättömyys ja tehoton jakelu vaivaa laajasti Ghanaa, sekä maan teollisuutta että asukkaita. Sähkökatkot ovat säännöllisiä ja pidentyneet.

Kun aiemmin sähköä oli saanut 24 tuntia, jota seurasi 12 tunnin katko, vuoden 2015 alussa tämä kääntyi päin vastoin. Sähköä sai 12 tuntia, jota seurasi 24 tunnin katko.

– Ghanalaiset epäilevät yhä, saavatko nämä hintojen korotukset sähkökatkot loppumaan, kuten palveluiden tuottajat haluavat meidän uskovan, TUC sanoo kannanotossaan.

TUC korostaa, että ghanalaiset ovat jo kärsineet riittävästi maan valuutan heikkenemisestä sekä rajusta inflaatiosta. Keskusjärjestön mukaan reaalipalkat ovat pudonneet viime aikoina merkittävästi, erityisesti vuodesta 2012.

Hintojen nousu oli kuitenkin niin suuri, että TUC päätti juuri joulun alla yksimielisesti julistaa lakon korotusten maltillistamiseksi. Mikäli korotuksia ei peruta, kahdeksan ammattiliittoa aloittaa kestoltaan rajoittamattoman lakon.

Liitot korostavat yhä, että ensin sähkön jakelu on saatava toimimaan ja sen jälkeen voidaan neuvotella sen hinnan korottamisesta.

Sähkön ja veden hinta on Ghanan ammattiliitoille tärkeä kysymys, sillä ne vievät ison osan matalista palkoista. Liitot ovat pitkään osallistuneet aktiivisesti hinnoista käytäviin keskusteluihin ja konsultaatioihin.

Heikki Jokinen / vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.