Ruotsissa työsuojelu ajautui kriisiin

Ruotsissa työsuojelu on ajautunut kriisiin rajujen säästöjen takia. Suomi uhkaa seurata perässä, sillä Työterveyslaitoksen rahoitusta on leikattu tuntuvasti ja leikkaukset jatkuvat.
09.10.2014 15:03
SAK
Sten Gellerstedtin mukaan säästöistä kärsivät erityisesti vähän koulutetut naiset ja raskaita töitä tekevät maahanmuuttajat.

Suomen työterveyslaitosta vastaava Työelämän tutkimuslaitos lakkautettiin Ruotsissa jo vuonna 2007. Lisäksi työsuojelutarkastajien ja tarkastusten määrää on vähennetty. Ammattiliitoissa pelätään nyt, että työhön liittyvien kuolemien ja työtapaturmien määrä lähtee kasvuun.

– Työsuojelutarkastajilla ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä tehtävästään, sanoo ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n työympäristöasiantuntija Sten Gellerstedt.

Hänen mukaansa raskainta työtä tekevien terveys on alkanut jo heikentyä, mikä on uutta Ruotsissa.

LO on tehnyt työsuojeluun kohdistuneiden rajujen leikkausten takia Ruotsin hallituksesta ilmoituksen YK:n alaiselle työjärjestö ILO:lle. LO:ssa toivotaan nyt, että uusi Stefan Löfvenin johtama hallitus ryhtyy korjaamaan tilannetta.

Palkansaajajärjestöt kritisoivat leikkauksia

SAK, STTK ja Akava ovat arvostelleet Suomen hallituksen päätöstä leikata tutkimusrahoitusta muun muassa Työterveyslaitokselta. Leikkausten takia laitos joutui viime vuonna irtisanomaan työntekijöitään. Ensi vuonna Työterveyslaitoksen tutkimusbudjetti uhkaa kutistua noin 10 miljoonalla eurolla.

Lue Ruotsin työsuojelun tilanteesta lisää Palkkatyöläisen jutusta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.