Ruotsin teollisuusliitot hylkäsivät välittäjien uudet esitykset

16.03.2010 09:46
SAK
IF Metallin sopimuskierroskuvitusta.

Ruotsissa työntekijöiden neljä teollisuusliittoa hylkäsi sunnuntaina puolueettomien välittäjien uudet esitykset työehtosopimuksiksi. Aiemman 18 kuukauden sijaan välittäjät ehdottivat 12 kuukauden sopimuksia. Palkkoihin he tarjosivat 0,7 prosentin korotusta ensi heinäkuussa, mikä olisi merkinnyt reaalipalkkojen laskua.

Liitot pettyivät myös siihen, että välittäjät olivat kokonaan ohittaneet vuokratyötä ja irtisanottujen takaisinottovelvollisuutta koskevat asiat.

Esitykset torjuivat metalli-, kaivos- ja kemiantyöntekijöiden liitto IF Metall, paperityöläisten Pappers, puu- ja kirjatyöntekijöiden GS sekä elintarviketyöntekijöiden Livs. Niiden puheenjohtajat leimasivat välittäjien esitykset jopa provokatiivisiksi sen vuoksi, että ne myötäilivät työnantajien linjaa vielä enemmän kuin viikkoa aiemmin jätetyt paperit.

Työntekijöiden teollisuusliitot ovat ilmoittaneet, että ne ovat kohottamassa työtaisteluvalmiuttaan. Puheenjohtajat ovat kuitenkin korostaneet, että liittojen ensisijaisena tavoitteena on päästä hyväksyttäviin tuloksiin neuvottelemalla.

Myös teollisuuden toimihenkilöiden ammattiliitot ovat torjuneet välittäjien työehtosopimuskaavailut. Osa työnantajajärjestöistä hyväksyi välittäjien viime lauantaina jättämät toiset välitysehdotukset, osa hylkäsi ne vedoten palkankorotusten suuruuteen.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.