Ruotsin sairauspoissaolot ylittävät kaksinkertaisesti Suomen tason

21.10.2003 11:10
SAK
LO-Tidningen

Sairauspoissaolot ovat yleistyneet Ruotsissa nopeasti, ja työelämän kaikki osapuolet ovat huolestuneita tilanteesta. Sairauspoissaolojen taso on EU-maiden keskiarvoon verrattuna korkea myös Norjassa ja Hollannissa, vaikka niissä kansalaisten terveydentila on Ruotsin tavoin hyvä ja elinikä pitkä. Ruotsissan sairauspoissaolot ylittävät kaksinkertaisesti Suomen tason ja nelinkertaisesti Saksan tason.

Ruotsin vakuutusvirasto julkaisi torstaina 16.10 uuden selvityksen sairauspoissaolojen tason suurista eroista Euroopassa ja myös Ruotsin eri alueiden välillä. Yksi silmiinpistävä ero järjestelmissä koskee lääkärintodistusvaatimuksia. Suomessa lääkärintodistusta vaaditaan jo ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien, Saksassa kolmannesta ja Ruotsissa seitsemännen sairauspäivän jälkeen. Hollannissa sairauspoissaolon oikeuttamiseen ei tarvita lainkaan lääkärintodistusta.

Tätä tärkeämpänä erona selvityksen tekijät pitävät kuitenkin suhtautumista työkyvyn alenemisen arvioinnin vakuutuslääketieteellisiin suuntaviivoihin. Saksassa erillinen elin tutkii jokaisen poikkeaman. Suomessa analysoidaan poikkeamat pitkissä sairastapauksissa. Ruotsissa arviointiohjeista ei pidetä kiinni yhtä tarkasti. Esimerkiksi neljässä pohjoisimmassa läänissä sydäninfarktin kokeneille miehille määrätään sairaslomaa 85 päivää enemmän kuin Ruotsissa keskimäärin.

Suomessa ja Saksassa sairausvakuutuksen antajat on velvoitettu edistämään sairauksien ennaltaehkäisyä työpaikoilla. Ruotsissa ennaltaehkäisevä työ on heikompaa. Myöskään työpaikkaterveydenhuoltoa ei säännellä Ruotsissa yhtä tiukasti kuin Suomessa ja Saksassa.

Hollannissa sairauspoissaolojen taloudelliset rasitukset on kohdennettu kokonaan työnantajille. Se ei ole kuitenkaan johtanut tehokkaaseen ennaltaehkäisevään työhön. Yritykset ovat pikemmin reagoineet saamaansa täysvastuuseen nostamalla uusien työntekijöiden palkkauskynnystä, vakuutusviraston teettämässä selvityksessä päätellään.

Lähde: Mårten Martos Nilsson, Stor skillnad i sjukfrånvaro, Lo-Tidningen 17.10.2003 (lotidningen.lo.se).

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.