Ruotsin LO:n kaikki jäsenliitot haluavat vahvan keskusjärjestön

Ruotsin suurin ammatillinen keskusjärjestö LO etsii perjantaina alkavassa edustajakokouksessaan keinoja vaikutusvaltansa vahvistamiseksi. Viime vuosina se on heikentynyt, LO:ssa myönnetään avoimesti.
23.05.2012 15:48
JUHANI ARTTO

Edustajakokouksen valmistelu on osoittanut selvästi, että kaikki neljätoista jäsenliittoa haluaa LO:n voimistuvan sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana että mielipiteiden muodostamisen foorumina. Näin toteaa Metalliliiton puheenjohtaja Anders Ferbe ay-julkaisu Dagens Arbetessa. Hänen mukaansa jäsenliitot ovat valmiita jopa jossain määrin rajoittamaan omaa vaikutustaan vahvan LO:n hyväksi.

Ferben mielestä vastuussa LO:n voiman viimeaikaisesta vähenemisestä ovat olleet sekä LO:n johto että sen jäsenliitot. Nyt on keskeistä saavuttaa yhteisymmärrys tulevan tes-kierroksen toimintalinjasta LO:n johdon ja sen kaikkien jäsenliittojen kesken, Ferbe korostaa. Viime syksynä siinä epäonnistuttiin, kun kolme teollisuusliittoa päätyi eri linjalle kuin muut liitot ja LO:n johto.
LO:n koko ylin johto vaihtuu

Edustajakokouksen henkilövalintojen valmistelun tuloksissa tämä yhtenäisyyden tarve on otettu huomioon, Ferbe toteaa. Valintoja valmistellut työryhmä ehdottaa LO:n johtoon nelikkoa, jossa ovat edustettuina niin teollisuus ja julkinen sektori kuin rakennus- ja palvelualatkin. Koko ylin johto vaihtuu. Ferbe uskoo, että se luo tilaa "LO:n uudelle alulle".

Hän pitää palkkojen määrittelyn suurena haasteena sitä, miten teollisuuden palkkajohtajuus toteutuu. Ruotsin ay-liikkeessä on hyväksytty normiksi se, että muiden alojen palkankorotukset eivät saa ylittää kansainväliseen kilpailuun osallistuvien teollisuusalojen palkankorotuksia. Vaikeutena on sovittaa tämä normi yhteen matalapalkka-alojen liittojen pyrkimykselle kaventaa palkkaeroja.

Ferbe lupaa, että teollisuusliitot tulevat ottamaan tämän ristiriidan entistä herkemmin huomioon. LO:n johto ja jäsenliittojen puheenjohtajat ja sopimussihteerit kokoontuvat pian edustajakokouksen jälkeen käsittelemään nopeasti lähestyvän seuraavan sopimuskierroksen lähtökohtia.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.