Ruotsin LO:n jäsenmäärä kääntyi kasvuun

Ammattiliittojen keskusjärjestö LO kasvatti Ruotsissa jäsenmääräänsä 1 500 ihmisellä viime vuonna. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1995 jälkeen, kun jäsenmäärä nousi.
20.01.2016 08:58
SAK
Susanna Gideonsson johtaa Kaupan alan ammattiliitto Handelsia.

LO:ssa on 14 jäsenliittoa, joista erityisesti kaupan alan työntekijöitä kokoava Handels ja kunnallisia työntekijöitä edustava Kommunal kasvoivat viime vuonna. LO:n koko jäsenmäärä tämän vuoden alussa oli 1 467 000.

Handelsin jäsenmäärä nousi 1,8 prosenttia eli nettolisäys oli 2 845 jäsentä.

– Jäsenmäärämme on kasvanut tasaisesti nyt jo neljättä vuotta, sanoo liiton puheenjohtaja Susanna Gideonsson Handelsnytt-lehdelle. Kuitenkaan ei pidä jäädä paikoilleen, jäsenhankinta on jatkuvaa työtä.

– Kesti muutamia vuosia ennen kuin saimme luvut kääntymään. Uusien työmuotojen löytäminen ja kaikkien saaminen tekemään samansuuntaista työtä ei ole jotakin, joka hoidetaan kahvitauolla. Takana on koko järjestön mittavaa ja tiukkaa työtä.

Kommunaliin liittyi yli 50 000 ihmistä viime vuonna ja jäsenmäärän nettolisäykseksi tuli 7 500. Jäsenmäärä on Kommunalissakin kasvanut jo neljättä vuotta perätysten ja nyt lisäys oli 1,7 prosenttia.

Metallityöväen IF Metall kääntyi sekin ensimmäistä kertaa kasvavalle jäsenuralle sitten vuoden 2006. Viime vuosina liiton jäsenmäärä on pudonnut 5 000 ihmisen verran vuodessa, nyt kasvua tuli 551 jäsentä.

Kiinteistöhuollon Fastighets-liitto kertoo kasvaneensa 23 jäsenen verran viime vuonna. Jäsenhankinnasta vastaava asiamies Jarmo Kusmin kertoo Fastighetsfolket-lehdelle, että liitto palkkasi viime keväänä kaksi uutta asiamiestä, jotka ottavat yhteyttä jäsenmaksunsa maksamatta jättäneisiin ja liitosta eronneisiin.

Lisäksi Fastighets on ollut yhteydessä niihin, jotka kuuluvat liiton kassaan mutta eivät liittoon.

LO:ssa jäsenhankinnasta vastaava Jonas Ivman sanoo, että uusia jäseniä ei ole saatu paljoa enempää kuin viime vuonna. Sen sijaan liitoista on erottu aiempaa vähemmän.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.