Ruotsin LO vieraili ensi kertaa virallisesti Kiinassa
Ruotsin suurimman ammatillisen keskusjärjestön LO:n edustajat ovat tehneet ensimmäisen virallisen vierailun Kiinaan. Puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin ja kansainvälisen yksikön päällikkö Ulf Edström keskustelivat sekä Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen että sen hallinnassa toimivan ay-organisaation ACFTU:n edustajien kanssa.
LO:n 23. toukokuuta julkaiseman uutisen mukaan ruotsalaiset ay-johtajat painottivat keskusteluissa ay-oikeuksiin liittyviä vakavia puutteita Kiinassa. Maan johto ei salli muiden ay-organisaatioiden olemassaoloa kuin ACFTU:n, joka ei toimi itsenäisesti, eikä demokraattisesti. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n jäsenmaana Kiina on kuitenkin sitoutunut turvaamaan palkansaajille oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiivisiin työehtosopimuksiin.
LO:n päänavaus virallisissa suhteissa Kiinaan vastaa kansainvälisessä ay-liikkeessä vähitellen voimistunutta suuntausta. Merkittävä osa ay-liikkeestä pidättyy kuitenkin virallisesta kanssakäymisestä ACFTU:n kanssa sillä perusteella, että järjestö toimii kommunistisen puolueen käskyvallan alaisuudessa, eikä edusta aidosti työväestön etuja.
”Vaikka Kiina on diktatuuri, on meidän oltava sen kanssa vuoropuhelussa”, LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin perustelee virallista vierailua Kiinaan.
Hän toteaa, että ruotsalaiset joutuivat yhä uudestaan toistamaan, että kysymys ei ole oikeudesta tiettyyn palkkatasoon, vaan oikeudesta neuvotella vapaasti ja oikeudesta saada vapaa ay-organisaatio edustajakseen.
Lundby-Wedin toivoo, että vuoropuhelu demokraattisten ay-järjestöjen kanssa sekä johto- että yritystasolla, pehmentää kiinalaisten kovaa suhtautumista ay-oikeuksiin.
”Kiinassa tuotantoa harjoittavien ruotsalaisyritysten on vaadittava, että yrityksiin saadaan demokraattisesti valittuja ay-edustajia. Yrityksissähän tiedetään, että paikallinen kanssakäyminen on hyvä sekä yritykselle että henkilöstölle.”
LO on kutsunut ACFTU:n johdon edustajia Ruotsiin tutustumaan maahan ja sen ay-liikkeeseen.
Lundby-Wedin korostaa, että LO tulee myös jatkossa vaatimaan kiinalaisia toimeenpanemaan käytännössä ILO:n sopimukset sekä muut ihmisoikeuksia koskevat kansainväliset sopimukset.
Hän uskoo rauhanomaisen demokratisoitumisen mahdollisuuteen Kiinassa. Lundby-Wedin pitää kuitenkin yhteenottojen riskiä ilmeisenä tilanteessa, jossa väestö alkaa vaatia demokraattisia uudistuksia. ”Mutta muuta tietä ei ole. Kun tiedot ulkomaailmasta karttuvat ja hyvinvointi lisääntyy, ihmiset alkavat vaatia vapautta ja demokratiaa.”
Ruotsin LO:n puheenjohtaja toivoo, että Kiinan ay-liikkeestä tulee joskus Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) jäsen. ”Sen ehtona on luonnollisesti Kiinan ay-liikkeen kehittyminen itsenäiseksi ja demokraattiseksi. Teemme kaikkemme tukeaksemme tätä prosessia”, Lundby-Wedin sanoo.
LO:n valtuuskunta vieraili Kiinassa maaliskuussa. Miksi tieto siitä julkaistiin vasta 23. toukokuuta? Puhelinhaastattelussa uutisen kirjoittaja Agneta Carleson vetosi toteutumatta jääneeseen suunnitelmaan julkaista uutinen osana laajempaa Kiinaa käsittelevää uutiskirjettä.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi