Ruotsin LO suuntaa kohti tasa-arvoa

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n edustajakokous tavoittelee yhteiskunnan eriarvoisuuden vähentämistä. Uusliberalismi ja määräaikaiset työsuhteet saivat huutia.
27.06.2016 00:00
SAK

Juhannusviikolla päättynyt LO:n edustajakokous valitsi Karl-Petter Thorwaldssonin jatkamaan puheenjohtajana. Hänen taustansa on IF Metall -liitossa.

Linjapuheessaan Thorwaldsson sanoi, että Ruotsin on aika jättää taakseen uusliberalismi ja sen ihmisiä eriarvoistava todellisuus.

Hän torjui uusliberaalin talouden hevosenlantateorian. Sen mukaan hevosen saadessa enemmän kauraa kuin se kykenee sulattamaan, toisesta päästä tippuu jotakin varpustenkin syötäväksi – eli varakkuuden kasautuessa tavallinen kansakin saa osansa.

– Työttömyyttä vastaan ei voi kamppailla uusliberalismin teorialla. Sitä vastustetaan investoinneilla, koulutuksella ja aktiivisella työmarkkinapolitiikalla, Thorwaldsson sanoi.

Hän puhui eriarvoisuuden eri puolista: naisten ja miesten palkkaerot pysyvät yhä, tuloerot ovat kasvaneet, koulujen yksityistäminen heikentää koulujen tasoa ja ulkomaisten työläisten hyväksikäyttö on lisääntynyt.

– Olemme kyllästyneet uusliberaaleihin kokeiluihin. Väsyneet sms-töihin, väsyneet lisääntyvään epätasa-arvoon. Kun tapaamme jälleen neljän vuoden kuluttua, on meidän pitänyt kyetä kääntämään koulujen suunta. Neljän vuoden kuluttua Ruotsin on oltava maa, jossa eriarvoisuus vähenee, Thorwaldsson sanoi.

Sms-töillä Thorwaldsson tarkoittaa niitä töitä, joihin kutsutaan puhelinviestillä, kuten varallaoloa ja nollasopimuksia.

Määräaikaisuudet kuriin

LO:n edustajakokous kävi perusteellisen keskustelun määräaikaisia työsuhteita koskevasta laista, jota päätettiin pyrkiä muuttamaan.

Ruotsin aiempi porvarillinen hallitus poisti määräaikaisuuksien rajoituksia, hieman kuten Sipilän hallitus aikoo tehdä Suomessa.Tästä Ruotsi on saanut huomautuksen EU-komissiolta.

Toimintatavasta oli eri näkemyksiä. Osa liitoista uskoi päästävän eteenpäin sopimustietä ja osa pelkäsi lakimuutoksia tilanteessa, jossa maan hallituksella ei ole enemmistön tukea valtiopäivillä.

Kokous päätti, että LO:n tulevaisuudesta laaditaan perusteellinen raportti. Se selvittää sekä poliittisia tavoitteita että järjestöllistä kehittämistä, kuten Transport-liiton ehdotusta kaikkien 14 LO-liiton yhdistymisestä.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Therese Gouvelin hotelli- ja ravintola-alojen liitosta ja Berit Müllerström Kommunal-liitosta. Sopimussihteeriksi valittiin Torbjörn Johansson. Hänen taustansa on rakennustyöväen liitossa.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.