Ruotsin LO käy liittokohtaiset tes-neuvottelut

Ruotsin malli horjuu – ainakin tänä vuonna. Ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n edustajisto päätti, että alkavan työehtosopimuskierroksen neuvottelut käydään liittokohtaisesti. Teollisuusliitot vaativat 2,8 prosentin palkankorotuksia.
04.11.2015 14:46
SAK
Kommunalin puheenjohtaja Annelie Nordström

LO:n jäsenliitoilla on ollut yhtenäiset tavoitteet tes-neuvotteluissa lähes poikkeuksetta 20 viime vuoden ajan. Nyt tähän ei pyritä, vaan liitot toimivat itsenäisesti.

LO:n päätöksen takana ovat liittojen näkemyserot palkkojen korotustavoitteista. Julkisen alan työntekijöitä edustavan, naisenemmistöisen Kommunalin tavoite on nostaa selvästi lähihoitajien palkkaa.

– Ei ole kohtuullista, että konepajatyöläinen ansaitsee 2 800 kruunua (noin 300 euroa) enemmän kuussa kuin lähihoitaja, vaikka heillä on yhtä pitkä ammattikoulutus. Lähihoitaja on ammattitaitoa vaativa työ ja tämä on tunnustettava vuoden 2016 tes-neuvotteluissa, sanoo Kommunalin puheenjohtaja Annelie Nordström.

Nordströmin mukaan vuoteen 2025 mennessä Ruotsissa on palkattava 160 000 uutta lähihoitajaa. Ammatin tekemiseksi houkuttelevaksi sekä miehille että naisille on palkkoja korotettava.

– Me tuemme Kommunalin kamppailua erityisen lisän saamiseksi lähihoitajille, sanoo teollisuusaloja edustavan IF Metallin puheenjohtaja Anders Ferbe, joka kannatti palkkatavoitteiden yhtenäistämistä LO:ssa. Hänestä Ruotsin kuntien ja maakäräjien on asetettava lähihoitajat etusijalle tällä tes-kierroksella.

Teollisuusliitoilta liki kolmen prosentin korotusvaatimus

Osa perinteistä Ruotsin mallia on se, että teollisuusliitot asettavat palkkojen korotuksille tason, jota muilla aloilla ei ylitetä. Teollisuusliitot julkistivat marraskuun alussa omat yhteiset tavoitteensa.

Viiden teollisuusliiton yhteistyöjärjestö Facken inom industrin FI vaatii 2,8 prosentin korotuksia ja yksivuotisen sopimuksen.

FI korostaa, että tavoite perustuu laskettuun 2 prosentin inflaatioon ja takaa reaalipalkkojen korotuksen, mutta ei vaaranna kilpailukykyä.

Muut FI:n vaatimukset liittyvät eläkejärjestelmän joustavuuteen, tasa-arvon edistämiseen ja työympäristön parantamiseen.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.