Ruotsin keskusjärjestöt yhdistävät solidaarisuustyönsä

Ammattiyhdistysliike kokoaa solidaarisuustyönsä Ruotsissa yhden kattojärjestön alle. Uusi Union to Union -järjestö korvaa LO-TCO Biståndsnämdin.
05.06.2015 15:21
SAK
LO:n varapuheenjohtaja Tobias Baudin, TCO:n puheenjohtaja Eva Nordmark ja Sacon puheenjohtaja Göran Arrius

Aiemman kahden ammatillisen keskusjärjestön LO:n ja TCO:n lisäksi mukana on nyt akateemisia työntekijöitä edustava Saco. Uusi järjestö tukee keskusjärjestöjä ja niiden jäsenliittoja kansainvälisissä solidaarisuushankkeissa.

– Meillä on hyvin kehittynyt kansainvälinen ammattiliittojen yhteistyö ja voimme vaikuttaa liittojen toimintaehtoihin maailmassa. Nyt otamme seuraavan askeleen ja luomme yhteisen tukijärjestön, sanoo LO:n varapuheenjohtaja Tobias Baudin.

Baudinin mukaan Ruotsin keskusjärjestöt pystyvät tukijärjestön avulla entistä paremmin tukemaan ay-liikkeen rakentamista kohdemaissa.

– Tarve tuelle on suunnaton.

Akateemisesti koulutettujen keskusjärjestön mukaan tuloon on selvät syyt, sanoo Sacon puheenjohtaja Göran Arrius.

– Haluamme parantaa korkeasti koulutettujen asemaa eri puolilla maailmaa, sillä ei ole itsestäänselvyys, että heillä on hyvät työehdot.

Lähes sata kehityshanketta

Union to Union saa pääosan toimintavaroistaan kolmivuotisella raamisopimuksella Ruotsin ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto Sidalta. Lisäksi rahaa tulee EU:lta ja ammattiliitoilta.

Viime vuonna LO-TCO Biståndsnämdin budjetti oli liki 13 miljoonaa euroa. Järjestön toimistossa Tukhomassa on 22 työntekijää. Jäsenliittoja on 50.

Käynnissä on nyt 99 kehityshanketta 84 maassa. Järjestöllä ei ole omia toimistoja kohdemaissa, vaan se toimii ammattiliittojen ja niiden kansainvälisten kattojärjestöjen kanssa.

Meneillään olevia hankkeita ovat esimerkiksi ay-toiminnan tukeminen H&M-konsernissa eri puolilla maailmaa, muusikkojen ammattiliiton kehittäminen Brasiliassa ja kuuden ammattiliiton radioaseman tukeminen Malawissa.

Heikki Jokinen / vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.