Ruotsin hallitus haluaa korottaa työttömyyskorvauksia

Korkeinta maksettavaa työttömyyskorvausta ei ole korotettu Ruotsissa vuoden 2002 jälkeen. Periaatteessa korvaus on 80 prosenttia palkasta, mutta huomioitavien tulojen matalan ylärajan vuoksi jo keskituloisten korvaus jää selvästi sen alle.
17.10.2014 09:15
SAK
Työttömyyskorvauksen nostamisesta päätetään eduskunnassa.

Nyt työttömyyskorvausta maksetaan täytenä enintään 2 040 euron kuukausituloista. Hallitus kaavailee tulorajaa nostettavaksi 2 726 euroon. Muutos tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Expressen-lehti laski viime vuonna, että vain kymmenen prosenttia ruotsalaisista palkansaajista saa täyden 80 prosentin työttömyyskorvauksen.

Ammattiliittojen työttömyyskassat tarjoavat palkansaajille mahdollisuutta korottaa korvauksensa ylärajaa lisämaksua vastaan.

- Työttömyyskorvauksen katto on kadottanut merkityksensä vuosien mittaan ja korvauksesta on tullut enemmän peruskorvaus kuin ansiosidonnainen vakuutus. Haluamme palauttaa asian entiselleen, sanoo työmarkkinaministeri Ylva Johansson.

Nyt korvaus on korkeintaan 74 euroa päivältä. Hallituksen budjettiesityksessä ansiosidonnainen yläraja noussee 99 euroon ensimmäiseltä sadalta päivältä. Sen jälkeen korvaus olisi korkeintaan 83 euroa päivältä.

Viime vuonna Ruotsin porvarillinen hallitus kiisteli työttömyyskorvauksen ylärajan nostamisesta. Ainoastaan maltillinen kokoomuspuolue vastusti sitä, muut hallituspuolueet kannattivat. Rajaa ei korotettu.

Uusi sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus on sopinut korotuksesta opposition vasemmistopuolueen kanssa ja toivoo tukea pieniltä porvaripuolueilta.

- Kaikki puolueet paitsi kokoomus sanovat haluavansa nostaa työttömyysvakuutuksen kattoa. Asialle pitäisi olla laaja tuki eduskunnassa mikäli katsoo millä politiikalla puolueet kävivät vaaleihin, ministeri Johansson sanoo.

Keskustapuolue ehti kuitenkin jo ilmoittaa, että oppositiopuolueena se äänestää porvarillisen liittouman budjettiesityksen puolesta.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.