Ruotsin ay-liike tehostaa ulkomailta tulleiden työntekijöiden tukemista

29.05.2008 15:45
SAK
LO-raportti

Miten suhtautua laittomaan ulkomaiseen työvoimaan? Miten tehokkaasti jakaa ulkomailta tulleille työntekijöille tietoa Ruotsi työmarkkinoiden pelisäännöistä?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsi vastauksia ammatillisen keskusjärjestön LO:n ja sen jäsenliittojen yhteinen työryhmä. Sen äskettäin julkaistu raportti sisältää lukuisia ehdotuksia linjanvedoiksi ja käytännön työmuodoiksi.

Laittomasti Ruotsissa työskenteleviä ulkomaisia työntekijöitä on autettava, mutta heitä ei voida hyväksyä ay-järjestöjen jäseneksi. Lainsäädäntöä on kehitettävä niin, että laittoman työvoiman käyttäjiä rangaistaan, raportissa ehdotetaan. Sen sijaan itse ulkomaisia työntekijöitä, joilla ei ole oikeutta työskennellä Ruotsissa, ei pidä rangaista.

Selvityksessä pidetään tärkeänä, että eri maiden ammattiliitot lisäävät keskinäistä tietojen ja kokemusten vaihtoa toiminnasta ulkomaisen työvoiman parissa. Raportissa mainitaan Britannia, Irlanti ja Norja esimerkkeinä maista, joissa ay-liike on kyennyt laajentamaan yhteyksiään ulkomaisiin työntekijöihin. Heitä on myös liittynyt liittoihin.

Ay-federaatio UNIn piirissä pyöritelty idea "UNI-passista" on työryhmän mielestä kiinnostava ja ansaitsee jatkokehittelyä. Päämääränä on oltava järjestelmä, jossa kotimaassaan ammattiliittoon liittynyt jäsen on oikeutettu ulkomaisessa työkohteessaan paikallisen liiton palveluihin. Tällainen tarve korostuu työvoiman liikkuvuuden ja lyhyiden ulkomaisten työkomennusten lisääntyessä.

Raportissa kartoitetaan monipuolisesti kokemuksia eri toimintamuodoista, joilla ay-järjestöt ovat lähestyneet ulkomaisia työntekijöitä. Kielirajoja liitot ovat ylittäneet painamalla ulkomaisille työntekijöille tarkoitettuja esitteitä heidän äidinkielillään sekä julkaisemalla samoja aineistoja liittojen verkkosivustoissa.

Rakennusliitolla sekä Metsä- ja puutyöväenliitolla on myönteisiä kokemuksia tulkin käytöstä työpaikkakäynneillä. Se on merkittävästi auttanut luomaan toimivia kontakteja ulkomaisiin työntekijöihin.

Suomen työelämän infopiste Tallinnassa on työryhmän mielestä ollut kiinnostava hanke. Raportissa kuitenkin arvellaan, että se ei ole ollut kovin kustannustehokas, eikä työryhmä ehdota ryhtymistä samaan Ruotsin ay-liikkeen voimin.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan oikeanpuoleisen palkin linkin kautta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.