Ruotsin ay-liike ajaa vuokratyölle rajoituksia
Ruotsissa alkaneella tes-kierroksella moni ay-järjestö pyrkii tiukentamaan vuokratyövoiman käytön ehtoja. Syy siihen on viime aikoina yleistyneessä käytännössä, jossa työnantajat ottavat irtisanomiaan työntekijöitä takaisin töihin vuokratyöntekijöinä.
Yritys on yhdeksän kuukauden ajan velvollinen palkkaamaan irtisanomansa työntekijän, jos yrityksessä ilmenee hänen osaamistaan vastaavaa työvoimatarvetta. Ay-järjestöjen mielestä tätä määräystä kierretään usein vetoamalla perusteettomasti tarpeen lyhytaikaisuuteen. Tällaisen keinottelun ay-liike haluaa estää.
Ammatillinen keskusjärjestö LO solmi vuonna 2000 ensimmäisen vuokratyöntekijöitä koskeneen sopimuksensa. Sen mukaan vuokratyöntekijä on henkilöstöyrityksen palveluksessa, mutta hänen työehtonsa on oltava samat kuin vastaavaa työtä isäntäyrityksessä tekevillä vakituisilla työntekijöillä. Se merkitsee muun muassa samaa palkkaa ja samoja lomaoikeuksia.
Sopimus takaa vuokratyöntekijöille 11 tunnin lepoajan vuorokaudessa ja 40-tuntisen työviikon. Vaikka henkilöstöyritys ei kykenisi järjestämään palveluksessaan olevalle vuokratyöntekijälle täystyöllisyyttä, vuokratyöntekijälle on silti maksettava vähintään 90 prosenttia kuukausipalkasta.
Vuokratyöntekijä voi kieltäytyä työstä, joka ei kuulu LO:n jäsenliittojen järjestämisaloihin. Tarjotusta työstä on oikeus kieltäytyä myös allergian tai kohtuuttoman pitkän työmatkan perusteella sekä siinä tapauksessa, että vuokratyöntekijällä on ollut kiistoja suunnitellun isäntäyrityksen kanssa.
LO tulee lähikuukausina neuvottelemaan vuokratyösopimuksen uudistamisesta.