Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ruotsiin työehtosopimus vuokra…

Uutinen

Ruotsiin työehtosopimus vuokratyöstä

SAK:n ruotsalainen sisarjärjestö LO ja sen 18 liittoa neuvottelivat syksyllä vuokratyötä koskevan työehtosopimuksen. Sopimus tuli voimaan lokakuussa 2000.

Vuokratyöntekijät ovat Ruotsissa pysyvässä työsuhteessa vuokrafirmaan. Työsuhteen ehdot määräytyvät tilaajayrityksen soveltaman työehtosopimuksen mukaisesti. Tähän on kuitenkin eräitä poikkeuksia, joista on määräys vuokratyösopimuksessa, esimerkiksi arkipyhien ja sairausajan palkka. Vuokratyöntekijälle turvataan takuupalkka siltä ajalta, jolloin hän ei ole tilaajayrityksen käytettävänä. Takuupalkka on 85 prosenttia keskiansioista.

Myös Ruotsin toimihenkilöjärjestöön TCO:hon kuuluvalla Kaupan ja toimistoalan liitolla HTF:llä on vuokratyötä koskeva sopimus. Siinäkin turvataan vuokratyöntekijälle takuupalkka.

Kesäkuussa 2000 myös Norjan LO ja sen kaupanalan jäsenliitto Handels och Kontor neuvottelivat vuokratyötä koskevan työehtosopimuksen. Vuokratyöntekijän palkka määräytyy tilaajayrityksen tason mukaan. Norjassa maksetaan 60 prosentin takuupalkkaa.

Suomessa vuokratyön valtakunnallinen sopimuspolitiikka on vielä hakusessa. SAK:n ja TT:n yleissopimus sisältää määräyksiä ulkopuolisen työvoiman käytöstä, lisäksi kolmella SAK:n liitolla on yrityskohtainen sopimus vuokratyöstä. STTK:lainen Erto on solminut valtakunnallisen sopimuksen taloushallinto-, tietojenkäsittely- ja toimistotehtävistä. Erton sopimus on ongelmallinen, koska se loukkaa useiden muiden liittojen sopimusoikeuksia.

Mielenkiintoinen piirre on, että vuokraustyönantajia järjestävät sekä TT:n että Palvelutyönantajien jäsenliitot. Palvelutyönantajien jäsenliittoon kuuluva monikansallinen Manpower on lähdössä noudattamaan ”ruotsalaista” vuokrapolitiikkaa: vakituiset työsuhteet ja takuupalkka myös tilauksettomalta ajalta.

Jorma Rusanen