Ruotsalaisraportti: Työehdot Kiinan lelutehtaissa ovat parantuneet

23.12.2009 12:05
SAK
Reviewing Santa&#;8217s Workshop -kirjan kuvitusta. Kuva: SwedWatch

Kiinan lelutehtaissa on otettu vakavasti niiden henkilöstöpolitiikan arvostelu ulkomailla. Näin päätellään tuoreessa selvityksessä, jonka ovat tehneet Ruotsin kuluttajaliitto, ruotsalainen kansalaisjärjestö SwedWatch sekä sen jäsenyhteisö Fair Trade Center.

Raportissa verrataan työntekijöiden nykyistä asemaa vuonna 2004 pääosin samoissa tehtaissa tehtyihin havaintoihin. Toisin kuin vuonna 2004 useimmilla työntekijöillä on nyt kirjalliset työsopimukset ja viikoittainen vapaapäivä. Lisäksi työnantajat korvaavat ylityöt nykyään selvästi rehellisemmin kuin viisi vuotta sitten.

Raportin tekijät uskovat, että parannukset johtuvat ainakin osaksi vuoden 2004 selvityksen aiheuttamasta julkisesta kohusta. Se seurauksena kiinalaislelujen ruotsalaiset ostajayritykset ovat terävöittäneet vaatimuksiaan lelujen toimittajille ja tehostaneet niiden valvontaa.

Tutkittujen kiinalaistehtaiden henkilöstöpolitiikassa on kuitenkin yhä vakavia ongelmia. Ne koskevat muun muassa sairaus- ja vuosilomaoikeuksia sekä vakuutusturvaa. Myös työsuojelua on kehitettävä, selvityksessä todetaan.

Raportissa ehdotetaan, että ruotsalaisyritykset eivät tyytyisi ainoastaan valvomaan lelujen toimittajiaan, vaan sen ohella auttaisivat kiinalaisia kehittämään työntekijöiden ja johdon välistä kanssakäymistä. Lisäksi ruotsalaisyritykset voisivat olla mukana kiinalaisten työntekijöiden tietoisuuden kohottamisessa ja heidän osallistumismahdollisuuksiensa lisäämisessä.

Noin 80 prosenttia maailman leluista valmistetaan Kiinassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.