Ruotsalaiset eivät auta työnantajaansa toimintojen siirrossa matalapalkkamaihin

02.09.2009 13:08
SAK
Dagens Arbete

Ruotsissa lääketieteellisen tekniikan yhtiön Becton Dickinsonin (BD) teknikot kieltäytyvät auttamasta yksikkönsä toimintojen siirtämisessä matalapalkkamaihin. Näin päättivät elokuun lopulla BD:n työntekijät, jotka ovat ammattiliitto IF Metallin jäseniä. Heidän kamppailustaan raportoi ay-julkaisu Dagens Arbete.

BD päätti heinäkuussa Ruotsin toimintojensa alasajosta. Jos päätös toteutuu, lähes 400 työntekijää menettää työpaikkansa. Heistä 270 on IF Metallin jäseniä. Toimihenkilöt, esimiehet ja insinöörit ovat järjestäytyneet kolmeen muuhun ammattiliittoon. Ne ovat Ledarna, Unionen ja Sveriges Ingenjörer. Yhtiön ratkaisu on tiivistänyt eri ammattiliittoihin kuuluvien työntekijöiden keskinäistä yhteistyötä.

Viime viikkoina yhtiön muiden maiden yksiköiden edustajia on käynyt Helsingborgissa valokuvaamassa ja muilla keinoin tekemässä muistiinpanoja siirrettävistä tuotantoprosesseista. "Moni työntekijä on tästä ärsyyntynyt, eikä halua auttaa vieraita tiedoillaan", Dagens Arbetessa todetaan. Vierailla ei ole oikeutta videoida tai valokuvata työntekijöitä, vaan ainoastaan koneita ja laitteita.

Työntekijät sopivat viimeviikkoisessa kokouksessaan, etteivät he lähde ulkomaille jakamaan kokemuksiaan ja tietojaan. BD:n johto on tähän tyytymätön, mutta työntekijöiden mielestä he eivät ole velvollisia hyväksymään ulkomaankomennuksia. IF Metall tukee tätä käsitystä.

Työntekijät koettavat kaikin laillisin keinoin hidastaa toimintojen ja työpaikkojen siirtoa ja vaativat siirtopäätöksen perumista. Ammattiosaston varapuheenjohtaja on saanut yhtiön johdolta kaksi kirjallista varoitusta. Jälkimmäisen varoituksena syynä oli sähköpostiviesti, jossa hän kehotti työntekijöitä vitkastelemaan siirtoon liittyvien tehtävien hoidossa.

Becton Dickinsonin palveluksessa on 25 000 työntekijää. Yhtiö toimii maailmanlaajuisesti. Suomessa yhtiö on keskittynyt tuotteidensa ja palvelujensa markkinointiin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.