Rohkea vaikuttaja

Joonas Tuomivaara, 33-vuotias varastotyöntekijä Vantaalta on ollut työpaikkansa päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna jo 10 vuotta. Hän oli PAMin edustajiston puheenjohtaja menneellä liittokokouskaudella. Hän on aktiivinen työntekijöiden etujen puolustaja, joka ottaa rohkeasti kantaa ja kirjoittaa kipakasti.
09.06.2015 07:52 karhu admin
PAMilainen Joonas Tuomivaara on ehtinyt toimia jo kymmenen vuotta työpaikkansa päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna.

Joona Tuomivaara kertoo lähteneensä ehdolle työsuojeluvaltuutetuksi työkaverin puolihuumorilla heitetyn vitsin johdosta. Siemen oli kylvetty. Hetken päästä hän jo ajatteli, että minulla voisi olla hommassa oikeasti annettavaakin.

− Pystyn näkemään itseni niin kokouksissa kuin kuvaannollisesti kiipeämässä valaanpyyntialukselle estääkseni moraalittoman toiminnan. Mielestäni molemmille on paikkansa. Suora toiminta on ay-liikkeeltä jäänyt liian vähälle sitä myötä kun on saatu jalansijaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen mm. kolmikannassa, Tuomivaara arvioi.

− Ay-liike kaipaa enemmän avoimuutta, jotta puhuttelisimme palkansaajia. Pitäisi palata perusasioihin, eli heikoimmassa asemassa olevien puolustamiseen ja säällisen elämän mahdollistamiseen. Pitää kuitenkin keksiä uusia tapoja toimia.

Joonas sanoo innostuvansa ihmisistä ja uusista näkökulmista, joista hän saa ideoita viedä tavoitteita eteenpäin uusin keinoin.

Tuomivaara on johtanut PAMin edustajistoa. Hänkin pitää perinteisiä kokouksia puuduttavina, mutta osaltaan hän yrittää tuoda kokouksiin vuorovaikutteisuutta ja kannustaa ihmisiä ilmaisemaan mielipiteensä.

− Keskityn aina parhaani mukaan puhumaan asioista kansan kielellä, mikä mielestäni lisää vuorovaikutusta. Ay-liikkeellä on oma ammattislanginsa, joka voi vieraannuttaa perusduunaria, arvioi Joonas Tuomivaara, joka haluaisi avata kokoukset kaikille jäsenille.

− ”Näin on aina toimittu” -ajatteluun törmää muuallakin kuin ay-liikkeessä. Kun esitän vastakysymyksen, että niin ja mihin se on johtanut? Tämä helpottaa hahmottamaan, missä on tehty väärin. Kyseenalaistaminen on usein tarpeen.

Tuomivaara haluaisi vahvistaa työpaikkojen järjestäytymistä ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia. Sieltä lähtee koko liiton joukkovoima. Se edellyttää hänen mielestään kaikkien aktiivien kouluttamista kyseenalaistamaan vallitseva tila ja tavat toimia. Aktiiveille pitäisi antaa kyky nähdä kaikki mahdolliset vaikuttamiskeinot paikallisesti, liiton sisällä, keskusjärjestötasolla, yhteiskunnallisesti ja myös kansainvälisesti.

− Jokaisen ay-aktiivin tulisi ymmärtää, että hän edustaa joukkoa ihmisiä viedäkseen heidän näkemyksiään eteenpäin, eikä niin, että hänen kauttaan ylhäältä annetuilla tekijöillä vaiennetaan ja rauhoitellaan duunarit, Tuomivaara muistuttaa.

− Tärkeää on välillä tyhjentää pää ja ottaa etäisyyttä, sillä uusia tulokulmia on hankala havaita, mikäli ongelmien kanssa painii liian syvällä. Tähän minun lääkkeenäni on musisointi. Välillä vapaan ottaminen ja tauon pitäminen saa ainakin minut tehokkaammaksi ja tuotteliaammaksi.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.