Ravintoloiden musiikki ja taustamelu ylittävät usein sallitut desibelit
Musiikin ja taustamelun taso ylittää reilusti turvallisuusrajan erityisesti uusimmissa ravintoloissa. Usein ravintolatilat otetaankin käyttöön sen kummemmin meluongelmia miettimättä. Suunnittelu on puutteellista ja ammattitaidotonta, ennakkovalvonta heikkoa, eikä henkilöstöltä suunnitteluvaiheessa kysytä mitään.
Palvelualojen ammattiliiton PAM:in toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen vaatii lisää voimavaroja työsuojelupiireille, jotta ravintoloiden viikonloppu-, ilta- ja yöaikaan tapahtuvia työsuojelutarkastuksia voitaisiin lisätä.
– Työsuojelupiirien omasta aloitteesta tapahtuva tarkastustiheys ravintoloissa on 3-5 vuotta. Usein yritys ehtii jo vaihtaa paikkaa tai lopettaa toimintansa, ennen kuin tarkastuskäynti osuu kohdalle. Lisäksi vähäisetkin tarkastukset tehdään yleensä vähämeluiseen aikaan, eli päivällä, totesi Kaarlo Julkunen tänään 28.4. hotelli- ja ravintola-alan osaston kevätkokouksessa Kuopiossa.
Ravintola-alan yrityksistä löytyy erittäin vähän koulutettuja työsuojelupäälliköitä. Työpaikalla työturvallisuudesta vastaa työnantaja. Lisäksi heikko työsuhdeturva ja pelko lisätuntien saannin vaarantumisesta vaikuttavat siihen, että ravintola-alan työntekijät pyrkivät sopeutumaan meluun valittamatta.
Melun terveyshaitat ovat kuitenkin suuret. Kuulovaurion riski riippuu melutasosta, melussa oloajan pituudesta ja yksilöllisestä melunsietokyvystä. Haittavaikutuksia ovat psyykkinen kuormittuminen, unihäiriöt, viestinnän vaikeutuminen, suorituskyvyn heikkeneminen ja muutokset kehon toiminnassa. Meluisassa ympäristössä myös tapaturma-alttius lisääntyy.
– Ravintoloiden asiakkaiden tulisi enemmän kiinnittää huomiota melutasoon. Liiallisesta musiikkimelusta kannattaa tehdä ilmoitus työsuojelupiiriin, ja varsinkin iltaisin, öisin ja viikonloppuisin poliisille, kehottaa Kaarlo Julkunen.