Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Raskaus- ja perhevapaasyrjintä…

Raskaudesta ja perhevapaista johtuva syrjintä on Suomessa valitettavan yleistä. Kuva iStock

Uutinen

Raskaus- ja perhevapaasyrjintää kitkevän työryhmän tulos on pettymys

SAK:n mielestä työryhmän ehdotukset eivät merkittävästi paranna työelämän tasa-arvoa. SAK jättikin yhdessä palkansaajajärjestö STTK:n kanssa kolmikantaisen työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteen.

SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz on harmissaan siitä, että sitkeään ongelmaan ei nytkään saatu tehokkaita puuttumiskeinoja.

– Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on merkittävä ongelma suomalaisessa työelämässä. Tasa-arvovaltuutetun saamien yhteydenottojen perusteella erityisen alttiita syrjinnälle ovat epätyypillisissä työsuhteissa, kuten määrä- ja osa-aikaisina työskentelevät naiset.

Glantzin mukaan tyypillisesti raskaus- ja perhevapaasyrjintä liittyy määräaikaisen työsopimuksen jatkamatta jättämiseen, työnhakuun, perhevapaalta palaamiseen tai raskauden tai perhevapaan ajan palkkaan ja työsuhde-etuihin. Tiedot käyvät ilmi tasa-arvovaltuutetun kertomuksesta eduskunnalle vuonna 2022.

SAK ehdotti työryhmässä yhdessä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa syrjinnän kieltojen selkeyttämistä määräaikaisten työ- ja virkasuhteiden päättämisessä ja uusimisessa. Palkansaajajärjestöt ehdottivat myös muun muassa syrjintään syyllistyneen työnantajan syrjitylle maksettavien hyvitysten parantamista.

Yksittäisen työntekijän vaikea puuttua syrjintään

Osana työryhmän toimeksiantoa Tilastokeskus selvitti raskaussyrjinnän kokemuksia. Selvityksen mukaan joka neljäs raskaana oleva on kokenut raskaussyrjintää. Kuitenkin viranomaisten käsiteltäväksi saatetaan ainoastaan hyvin pieni osuus kaikista syrjintätilanteista.

– Syynä selvityksen mukaan on useimmiten se, että ilmoituksen ei koeta johtavan mihinkään. Syrjinnän kohteeksi joutumisen riski ei koske vain naisia, vaan syrjinnän kohteeksi voivat joutua kaikki perhevapaiden käyttämisen takia. Perhevapaauudistuksen jälkeen isien perhevapaiden käyttö on lisääntynyt, mikä altistaa myös isiä tulevaisuudessa perhevapaasyrjinnälle, Glantz huomauttaa.

Tuuli Glantzin hymyilevä kasvokuva.

Yksittäisen työntekijän on hankala puuttua asiaan ja viedä edes selkeitä syrjintätapauksia tuomioistuimen ratkaistavaksi. Oikeudenkäynti on työntekijälle raskas prosessi niin taloudellisesti kuin henkisesti. Myös työsuhteen päättymisen ja maineen menetyksen pelko voi estää kanteen nostamisen.

Työryhmän esitykset kosmeettisia

Työryhmän esitykset jäävät pääosin kosmeettisiksi, vaikka ne sinänsä ovat kannatettavia, työryhmässä SAK:ta edustanut Tuuli Glantz toteaa.

– Esitetyt toimet eivät johda raskaana olevien tai perhevapaita käyttävien turvan merkittävään paranemiseen työmarkkinoilla.

Työryhmän esittämistä lainsäädäntömuutoksista oikeansuuntaisia ja kannatettavia ovat kanneaikojen pidentäminen työhönotossa, jos epäilynä on syrjintä sekä vuokratyötä käyttävän yrityksen saattaminen selkeämmin tasa-arvolain hyvitysvastuun piiriin. Näiden korjaaminen ei kuitenkaan tuo tarpeeksi suurta muutosta nykytilaan eivätkä ne yksin ratkaise keskeisimpiä syrjintään liittyviä ongelmia.

Määräaikaisten työsuhteiden osalta työryhmän loppuraportissa ehdotetaan käytännössä vain selvennyksiä laissa käytettyihin sanamuotoihin.

– Nämä muutokset eivät ole missään määrin riittäviä erityisesti, kun määräaikaisiin työsuhteisiin liittyy paljon ongelmia. Kaiken lisäksi hallitus on helpottamassa määräaikaisten työsuhteiden käyttöä.

Hallituksen tavoitteet ja toimet räikeässä ristiriidassa

Tuuli Glantz sanoo, että hallituksen tavoitteet ja käytännön toimet ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Samalla, kun hallitus haluaa kitkeä työelämästä raskaus- ja perhevapaasyrjintää, hallitus on ajamassa lainsäädäntöesityksiä, jotka tulevat todennäköisesti lisäämään raskaus- ja perhevapaasyrjintää.

– Esimerkiksi mahdollisuus laatia määräaikainen työsopimus vuodeksi ilman erityistä perustetta ja irtisanomiskynnyksen heikentäminen voivat jatkossa helpottaa syrjintää raskauden ja perhevapaiden perusteella.

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimineen työryhmän tehtävänä oli myös selvittää keinoja vanhemmuuden kustannusten tasaisemmaksi jakautumiseksi, seurata perhevapaauudistuksen tuloksia, jatkaa työtä perhevapaiden tasaisemman jakautumisen puolesta sekä edistää isien perhevapaiden käyttöä.

SAK jätti yhdessä STTK:n kanssa työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteensä, vaikka pitääkin tärkeänä, että työryhmän esittämiä toimia edistetään, jotta raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kitkemiseksi tehdään edes jotakin tällä hallituskaudella. Loppuraportin voi lukea tästä.