Ranskan hallitus rakoilee joukkoesiintymisten paineessa
Miljoonien palkansaajien ja opiskelijoiden yhteiset mielenosoitukset tiistaina ympäri Ranskaa ovat aiheuttaneet rakoilua pääministeri Dominique de Villepinin hallituksessa. Villepin pitää tiukasti kiinni kriisin aiheuttaneesta, nuorten irtisanomissuojaa koskevasta laista, mutta sisäministeri Nicolas Sarkozy esitti tiistaina sen jäädyttämistä. Se on tarpeen, jotta hallitus pääsisi etsimään yhdessä ay-liikkeen kanssa kompromissia, Sarkozy perusteli.
Ay-liike on torjunut pääministerin neuvottelukutsut ja asettanut neuvottelujen ehdoksi kiistanalaisesta CPE-laista luopumisen.
Tiistaina palkansaajien ja opiskelijoiden mielenosoituksia järjestettiin yli 130 paikkakunnalla. Järjestäjien mukaan niihin osallistui kolme miljoonaa ihmistä. Yhtä laajat joukkoesiintymiset Ranskassa koettiin viimeksi keväällä 1968.
Kiistelty laki pidensi alle 26-vuotiaiden työntekijöiden koeajan kahteen vuoteen. Sen seurauksena työnantajat saivat oikeuden irtisanoa nuori työntekijä kahden ensimmäisen palveluvuoden aikana ilman erityisiä syitä. Se loukkaa vakavasti Ranskan työoikeusjärjestelmän perusteita.
Ranskan liike-elämän vaikutusvaltaiset tahot eivät ole olleet kovin innostuneita Villepinin ajamasta uudistuksesta. Moni yritysjohtaja on ilmaissut selvästi, että yritysten käytössä on riittävästi keinoja säännellä alle 26-vuotiaan työvoiman osuutta ilman CPE-lakiakin.
Ranskan hallitus on perustellut alle 26-vuotiaiden irtisanomissuojan heikentämistä väittämällä, että se lisää yritysten halua palkata nuoria. Ay-liike ja näkyvät protestit aloittaneet opiskelijat pitävät perustelua epäuskottavana. Ne korostavat, että nuorten asemaa ei voida parantaa heikentämällä nuorten oikeuksia.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi