Ranskalaiset puolustavat 35-tuntista työviikkoa

14.03.2005 13:11
SAK
Myös Pariisissa osoitettiin mieltä 10.3.2005. Kuva: CFDT

Ranskassa torstain mielenosoituksiin osallistui järjestäjien mukaan yli miljoona palkansaajaa. Poliisi arvioi osanottajien määräksi lähes 600 000 henkeä. Kuljetusalan samanaikaiset pistelakot antoivat lisäpontta protesteille.

Ay-liike ja vasemmisto-oppositio puolustavat protestiliikkeellä 35-tuntista työviikkoa ja hyvinvointivaltiota. Tavoitteena on myös palkansaajien ostovoiman kasvu alkamassa olevissa palkkaneuvotteluissa. Ay-lähteiden mukaan julkisen sektorin työntekijöiden ostovoima on laskenut tammikuun 2000 jälkeen viisi prosenttia.

Hallituksen asemaa heikentää myös työttömyysasteen nousu yli kymmenen prosentin. Tammikuun luku oli korkein viiteen vuoteen. Vastakohtia kärjistävät tiedot johtavien pörssiyhtiöiden voittojen kasvusta ennätysmäisen suuriksi.

Päämnisteri Jean-Pierre Raffarinin hallitus pelkää, että palkansaajien ja vasemmiston sosiaaliset protestit nivoutuvat EU:n perustuslaista 29. toukokuuta Ranskassa järjestettävään kansanäänestykseen. Se voisi voimistaa perustuslain torjuvia mielialoja.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.