Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Rakennustyöt pysähtyvät huomen…

Uutinen

Rakennustyöt pysähtyvät huomenna neljäksi tunniksi

Kuva: Ville Juurikkala

Rakennusliitto: Ulkomaisia työntekijöitä riistetään rakennustyömailla

Rakennustyöt pysähtyvät huomenna perjantaina kaikilla Rakennusliiton työehtosopimusaloilla klo 12 alkaen. Koko maahan ulottuva työnseisaus kestää neljä tuntia. Työnseisauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota niihin ongelmiin, joita ulkomaisilla työntekijöillä on erityisesti rakennusalalla.

Ulkomaisten työntekijöiden työehtoja koskevat ongelmat ovat tänä vuonna lisääntyneet reippaasti. Rakennusliiton mukaan suomalainen työehtojen valvontajärjestelmä ei tällä hetkellä pysty turvaamaan ulkomaisille työntekijöille inhimillisiä ja suomalaista työmarkkinakäytäntöä vastaavia vähimmäisehtoja.

Rakennusliiton listaamista tapauksista löytyy runsaasti esimerkkejä ulkomaisten työntekijöiden oikeuksien polkemisesta: palkat ovat selvästi alle työehtosopimuksen, osa palkkaa jää kokonaan saamatta, työntekijöiltä puuttuvat asianmukaiset henkilöstötilat jne. Räikeimmissä tapauksissa työntekijät ovat joutuneet tekemään töitä lähes pelkällä ruokapalkalla.

Lainsäädännön määräykset alittavia työehtoja pidetään liiton mukaan yllä uhkailemalla työntekijöitä kotimaahan palauttamisella ja muilla toimenpiteillä, jos he valittavat työehdoistaan. Lisäksi työntekijöitä pyöritetään eri nimisten yritysten kirjoilla, jotteivät verottaja tai muut viranomaiset pääsisi selville verojen ja muiden maksujen perinnän perusteista.

Lisätietoja rakennusalan ulkomaisten työntekijöiden työehdoista ja rakennuksien työnseisauksesta löytyy Rakennusliiton nettipalvelusta osoitteesta www.rakennusliitto.fi (valitse kohta Ajankohtaista).