Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Rajatonta edunvalvontaa

Kaikki maailman proletaarit liittykää yhteen -slogan ei ole globaalissa markkinataloudessa mikään vitsi, vaan oikeasti tavoittelemisen arvoinen voimavara, Ann Selin sanoo.

Uutinen

Rajatonta edunvalvontaa

Eurooppa ja yhä enemmän myös koko maailma on ay-toiminnan kotikenttää suomalaisillekin. Globaalitalous pakottaa edunvalvonnan kansainvälistymään, sanoo Ann Selin, maailmanliiton UNI Global Unionin tuore puheenjohtaja.

Vautsi! Suomalainen nainen valittiin yli 20 miljoonaa työntekijää edustavan maailmanliiton puheenjohtajaksi. Ei kuitenkaan ensimmäistä kertaa. PAM:in puheenjohtaja Ann Selin astui vuoden alussa samoihin saappaisiin kuin edeltäjänsä Maj-Len Remahl aikaisemmin.

UNI Global Union on muun muassa myyjien, vartijoiden, kauneusalan ja siivoojien maailmanjärjestö. PAM:in lisäksi UNI:iin kuuluvat Suomesta mm ammattiliitto PRO, TEAM, Insinööriliitto ja Metalliliitto. Päämaja UNI:lla on Sveitsissä, Geneven liepeillä.

Suuri tehtävä, suuri vastuu, eikö se syö aikaa ja voimia hoitaa PAM:in puheenjohtajuutta?

– Kyllä osin, mutta onneksi tietoliikenneyhteydet pelaavat. PAM:ssa on osaavaa ja vastuullista väkeä, eikä puheenjohtajan läsnäoloa tarvita koko ajan. Suurin osa vuoden matkapäivistäni kuluu kuitenkin kotimaassa tapaamassa omia jäseniämme, Ann Selin sanoo.

Vaikutusvaltaa on

UNI Global Union edustaa maailman eri kolkissa työskenteleviä, jotka ovat useimmiten heikosti palkattuja tai pahimmassa tapauksessa palkaksi saa vain vettä ja päivän niukan ruuan. Ann Selin sanoo, että UNI:n vaikutusvalta laajenee koko ajan.

– Ay-liikkeelle on tärkeää päästä puhumaan kasvotusten globaalien yritysten johdon kanssa. Työ on vaikeaa, mutta kun onnistumme vuoropuhelussa, työläisten asema lähtee paranemaan. Epäkohtien näyttäminen avoimesti on tärkeää. UNI tekee yhteistyötä muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Ann Selin on kokenut, miten yksi nainen Kolumbiassa päätti perustaa myyjien ammattiliiton ja onnistui siinä – henkensä kaupalla.

– Nyt tämä ystäväni kiittää siitä, että vetoaminen UNI:iin pelasti hänen henkensä ja alkoi parantaa työntekijöiden olosuhteita. Suomessa on vaikea tajuta, että monessa maassa osallistuminen ay-toimintaan on kiellettyä, ja siitä voi seurata jopa kuolemanrangaistus. Näin siitä huolimatta, että YK:n ihmisoikeuksiin kuuluu vapaus vaikuttaa työelämään ja politiikkaan, Ann Selin sanoo.

Työmaa laajenee

Suomalainen ay-liike on Ann Selinin mukaan hieman jähmeästi alkanut ymmärtää, että edunvalvonta on vähintäänkin eurooppalaista ja yhä enemmän kansainvälistä.

– Koska yritykset toimivat globaalisti, ammattiyhdistysten edunvalvonnankin on oltava rajat ylittävää. Suomen ay-liikkeessä palkollisten ja luottamushenkilöiden on ymmärrettävä, että arkinen edunvalvontatyömaa kattaa koko EU:n. On tiedettävä, miten muualla toimitaan ja miten saada Suomeen hyviä käytäntöjä Euroopan muista maista.

Kun Suomi 20 vuotta sitten liittyi EU:hun, Brysselin kokouksiin mentiin rinta rottingilla, että Pohjolassa on maailman paras työmarkkinamalli kolmikantoineen ja tupoineen.

– Maailmanlaajuisesti onkin niin, että kansainvälisen työjärjestö ILO:n suosittelema kolmikantainen vuoropuhelu tuottaa hyvän ratkaisun. Itse uskon edelleen, että näin on, vaikka nykyisessä ilmapiirissä kolmikantaisuus ei ole kovin hyvässä huudossa.

– Maailman mitassa haaste on, että järjestäytyneelle työntekijäjoukolle löytyisi järjestäytynyt työnantajapuoli ja luotettava kumppani hallitusvallasta. Suomelle ja Pohjoismaille on ollut ilman muuta etu, että vuoropuhelu on säilynyt, Ann Selin muistuttaa.

Leena Seretin