Räätälöityä työtä
Heidi Saastamoinen ja Johanna Huisko ovat tyytyväisiä työhänsä. Molemmille on räätälöity uusi työ, kun he eivät selviytyneet enää entisessä työssään. Mukana on sosiaalinen yritys sekä työvalmentaja ja palkkatukea.
Johanna Huisko on tyytyväinen työhönsä Juvan Kuharannan vanhusten palvelutalon asukkaiden ruoanjakajana ja kotihoidon asiakkaiden kauppa-asioiden hoitajana. Lisäksi hän vetää kerran viikossa vanhuksille Bovallius-kerhoa.
– On ihanaa, että minulle on räätälöity tällainen työ, johon pystyn vaikuttamaan.
Huisko joutui muutama vuosi sitten lopettamaan maatalouslomittajan työt lonkka- ja polvinivelten kulumien vuoksi. Oltuaan liiton päivärahoilla ja sairauslomalla kahdeksan kuukautta 51-vuotias Huisko haki Palvelualojen osaajaksi -koulutukseen. Työvoimatoimiston kautta harjoittelupaikka löytyi Bovallius Palvelut Oy:stä ja Juvan kunnan ulkoistamista vanhusten kauppapalveluista.
MEETIT-hankkeen myötä Bovalliuksen Pieksämäen pesulaan kaksi vuotta sitten tullut 37-vuotias Heidi Saastamoinen kehuu työtään mielekkääksi. Paniikkihäiriön takia moni aikaisempi työsuhde keskeytyi, mutta pesulassa siitä ei ole haittaa.
Tarvitaan työvalmentajaa ja palkkatukea
MEETIT-hankkeen tärkeimpiä toimijoita kentällä ovat työvalmentajat, joka kartoittavat yhdessä asiakkaan kanssa sopivimmat vaihtoehdot. Huiskon työpolulle opastanut työvalmentaja Marko Putkinen Bovalliuksen Juvan toimipisteestä kertoo, että TE-toimistojen ohjaamat asiakkaat ovat yleensä pitkäaikaistyöttömiä. Osalla ei ole koskaan ollut pitkiä työsuhteita, toisilta on mennyt firma alta, on ongelmia alkoholin kanssa tai ei ole tarpeeksi kolutusta. Löytyy myös monenlaista vajaakuntoisuutta. Asiakkaat ovat etupäässä miehiä.
– Mietin heidän kanssaan vaihtoehtoja, joihin he voisivat työllistyä tai kouluttautua. Autan myös cv:n sekä työ- ja koulutushakemusten kirjoittamisessa.
Töitä on löytynyt hotelleista, metallialan firmoista ja puutarhoista. Jotkut ovat saaneet pysyvän työpaikan. Pätkätyöstä toiseen siirtyvät ovat Putkisen asiakkaina koko ajan. Kaikille työpaikkaa ei löydy.
Avainkysymys työllistämisessä on yritykselle maksettava palkkatuki, joka toimii rekrytointitukena ja kattaa alle puolet palkkauskustannuksista. Putkinen avustaa yrityksiä palkkatukihakemuksen laatimisessa. Firmojen suhtautuminen työllistettäviin vaihtelee.
– Osa suhtautuu ihan myönteisesti, toisilla ”ei nyt oikein ole aikaa opettaa”.
Työpankki avaa teitä työmarkkinoille
Työpankki toimii väylänä normaaleille työmarkkinoille. Siinä työnantajana toimiva työpankkiyritys vuokraa tuella palkkaamiansa työntekijöitä asiakasyrityksille sesonkipiikkeihin ja tuotantoruuhkiin. Silloin kun vuokratyötä ei ole, työpankki tarjoaa tuella palkkaamilleen henkilöille koulutusta tai työtä omissa tehtävissään.
STM maksaa työpankkikokeilun hallinnointikustannukset. Työpankkiyritys saa valtion tukea vain siinä tapauksessa, jos työllistetty on osatyökykyinen tai ollut yli kuusi kuukautta työttömänä. Bovallius Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Keisala kertoo, että työpankin kohderyhmä on osaksi sama kuin MEETIT-hankkeessa. Työpankki poimii siltä motivoituneimmat työntekijät.
– Kun nähdään, että harjoittelupätkän jälkeen kaverista on oikeasti työelämään, työpankki lähtee viemään häntä eteenpäin. Työpankin kautta työllistyy myös ilman palkkatukea.
Santeri Pakkanen