Raamin jatkoksi vuoden työllisyyssopimus
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esittää nykyisen raamisopimuksen ja sen pohjalta tehtyjen työehtosopimusten jatkamista vuoden mittaisella työllisyyssopimuksella. Hän perustelee esitystään vaikealla talous- ja työllisyystilanteella.
Lyly teki esityksenä SAK:laisen liittoperheen ja neuvottelukumppanien harkittavaksi järjestönsä valtuuston kokouksessa torstaina Kiljavalla. Hänen mielestään työllisyyssopimus on tarpeen, jos sekä työnantaja- että työntekijäpuolella halutaan todella vastata edessä oleviin haasteisiin.
Työllisyyssopimuksessa sovittaisiin Lylyn mukaan vain jatkovuoden palkoista, mutta muuten sopimusten sisällöt pidettäisiin nykyisellään. Sopimuskorotus neuvoteltaisiin hänen mukaansa siten, että se sopisi avoimen sektorin ja kotimarkkinoiden tarpeisiin.
– Tiedän, että esitys voi tuntua yllättävältä, koska luottamus työmarkkinaosapuolten välillä on ollut viime aikoina koetuksella koulutus- ja työeläkemaksuvääntöjen vuoksi. Minusta me olemme nyt kuitenkin tienhaarassa, jossa meidän pitää valita, että provosoidutaanko vai ollaanko provosoitumatta. Kummallakin vaihtoehdolla on erilainen sopimuspoliittinen lopputulos, Lyly totesi.
Hänen mukaansa työllisyyssopimuksen yhteydessä on ensin sovittava hiertämään jäänyt koulutusasia. Sopiva aika työllisyyssopimuksen tekemiselle olisi Lylyn mukaan ensi vuoden kevät.
– On hyvä muistuttaa, että kautta kolmikantasopimisen historian Suomessa on pärjätty kriiseissä vain yhdessä tekemällä, ei riitelemällä. Mielestäni nyt talous- ja työllisyysympäristö on sellainen, että yhdessä tehtävät poikkeukselliset ratkaisut ovat paikallaan. Olemme samassa veneessä toimialoista riippumatta. Nyt ei ole toimialakohtaisen repimisen paikka.
– Parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi tarvitsemme tässä tilanteessa myös valtion toimenpiteitä ja sitä, että yritykset pidättyvät irtisanomisista. Työmarkkinajärjestöt voisivat yhdessä hallituksen puolivälitarkasteluun mennessä tehdä omat ehdotuksensa kasvun aikaansaamiseksi ja viennin edistämiseksi, Lyly sanoi.
Jos SAK:n puheenjohtajan tekemä ehdotus työllisyyssopimuksesta saa kannatusta, SAK hidastaa omaa työehtosopimusvalmisteluaan vuodella. Jos taas kannatusta ei tule, SAK:n ja sen liittojen sopimusvalmistelua on Lylyn mukaan syytä jatkaa aiemmin sovitulla tavalla ja tiiviissä yhteisrintamassa.