Puututtava lakkojen syihin

SAK:n valtuutetut torjuivat työnantajien työtaisteluoikeuden rajoittamisvaatimukset. Lakkoja ennaltaehkäistään parhaiten puuttumalla lakkojen syihin. Lisäksi valtuutetut korostivat järjestäytymisen tärkeyttä.
20.11.2014 15:53 karhu admin
SAKn valtuuston uutisia on luvassa televisiostakin. Edessä istuu Metalliliiton Pentti Mäkinen ja hänen takanaan Harri Ronkainen samasta liitosta.

Valtuuston puheenjohtaja JHL:n Jarkko Eloranta totesi avauspuheessaan, että tarvitsemme laajan ja koskemattoman lakko-oikeuden, mutta tarvitsemme myös jäseniä, jotka ovat valmiit taistelemaan. Meidän voimamme on järjestäytymisessä. Jäsenhankintaa emme tee koskaan liikaa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly painotti, että työtaisteluoikeutta ei tule rajoittaa. Lakkojen määrien ja hyvityssakkojen sijaan on kiinnitettävä huomio lakkojen syihin.

Lyly muistutti, että työntekijät joutuvat turvautumaan työtaisteluihin, kun mikään muu ei auta. Tavoitteena on päästä ratkaisuihin neuvotellen.

− Lyhyet mielenilmaukset ovat usein inhimillisiä reaktioita, jotka voisi välttää paremmalla henkilöstöpolitiikalla. Onko työpaikoilla riittävästi tahtoa etsiä ratkaisuja neuvotellen? Sopimiseen tarvitaan aina kaksi osapuolta, Lyly korosti.

PAU:n Juha Jaatinen totesi turvaamistoimien käytön lisääntyneen. Jopa satojentuhansien uhkasakoilla torjutaan tehokkaasti työtaisteluja. Tilanne on hänen mielestään kestämätön.

Metalliliiton Pirkko Valtasen mukaan lakko-oikeuskeskustelu on suorastaan ihmisoikeuksia rikkovaa.

− Harva se yksin riitelee, hän muistuttaa.

Jäsenhankintaan satsattava

Jarkko Eloranta ehdotti jäsenhankintaan varhaisen välittämisen mallia, joka järjestelmällisesti ja automaattisesti tuo asiat työpaikalla puheeksi ja jäsenyyden tavaksi.

TEAMin Seija Laosmaa totesi, että on mukava tulla kertomaan hyviä uutisia.

− TEAMissa olemme kouluttaneet luottamushenkilöitä ja kiinnittäneet huomiota jäsenpalvelujen laatuun. Me maksamme YTK-kassasta siirtyvän jäljellä olevan maksun takaisin, kun henkilö liittyy ammattiliittoon ja kassaan.

− Tämän hetken saldo on noin 70 paluumuuttajaa. Meidän kannattaa olla aktiivisia, Laosmaa korostaa.

SAK:n valtuuston varapuheenjohtaja PAMin Lilli Kilpinen totesi YTK-kassan brändänneen itsensä hyvin. Kokoomuskin brandäsi itsensä työväenpuolueeksi. Meidänkin pitää lisätä tunnettuutta, eikä olisi yhtään pahitteeksi, jos työttömyyskassat yhdistyisivät isoksi kassaksi.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.