Puuliitolle ja TEAMille neuvottelutulos

Puuliitto ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ovat päässeet kilpailukykysopimuksen mukaiseen tulokseen neljällä sopimusalalla. Sopimukset ovat neuvoteltu öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, muovi- ja kemiantuoteteollisuuden sekä kemian perusteollisuuden aloille sekä metsäteollisuuden alalle.
18.05.2016 15:03
SAK
Porvoon öljynjalostamo

Puuliiton sekä TEAMin hallitukset päättävät sopimusten kohtalosta toukokuun loppuun mennessä. Liitot edellyttävät, että kaikilla sopimusaloilla on päästävä liittoa tyydyttävään ratkaisuun.

Selviytymislauseke vuodeksi

Puuliiton metsäalan neuvottelutulos sisältää työajan pidennyksen sekä määräaikaisen selviytymislausekkeen. Lauseke on luotu sen varalle, että yrityksen taloudellinen tilanne muuttuu äkillisesti poikkeuksellisen vaikeaksi.

Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari toteaa, että määräaikaisen selviytymislausekkeen perusteella on mahdollista sopia paikallisesti tietyistä työpaikan selviytymistä edistävistä toimista enintään vuodeksi. Sopimus vaatii työnantajan ja luottamusmiehen välisen neuvottelun.

– Edellytyksenä on, että luottamusmiehelle annetaan riittävät tiedot ja aikaa tutustua yrityksen tilaan, Nilosaari sanoo.

Puuliitto hyväksyy uuden sopimuksen, jos maan hallitus luopuu 1,5 miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset hallitusohjelman mukaisesti.

Vapaat paikallisesti sovittaviksi

TEAMin hallituksen ja Kemianteollisuus ry:n neuvottelutuloksen mukaan työajan pidentämisestä neuvotellaan yrityskohtaisesti. Paikallisesti voidaan sopia esimerkiksi työajantasaamisvapaiden, vuorovapaiden, arkipyhien ja työaikapankin käytöstä työajan pidentämiseksi.

Myös TEAMin hallitus edellyttää hyväksyttävää tulosta muillekin sopimusaloilleen, ennen kuin neuvottelutulos hyväksytään. TEAMilla on 15 työehtosopimusta. 12 sopimuksen osalta neuvottelut ovat kesken.

Luottamusmies mukaan sopimiseen

TEAMin neuvottelutuloksessa on määritelty ne toimet, joihin voidaan ryhtyä työpaikkojen turvaamiseksi, jos yrityksen talous heikentyy äkillisesti. Luottamusmiesten tehtäviin kuuluu jatkossa myös paikallisen sopimisen, työhyvinvoinnin ja yritystoiminnan kehityksen edistäminen. Sopimuskausi on kilpailukykysopimuksen mukainen.

– Neuvottelutulos vahvistaa kemianteollisuuden hyvää sopimisen kulttuuria ja yhteistyötä yritysten kilpailukyvyn ja työpaikkojen turvaamiseksi. On tärkeää, että luottamushenkilöiden toimintaedellytyksiä ja työaikapankkeja edistetään paikallisen sopimisen lisääntyessä, TEAMin puheenjohtaja Heli Puura toteaa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat helmikuun lopulla syntyneessä kilpailukykysopimuksessa (kiky), että ammatti- ja työnantajaliitot neuvottelevat sen soveltamisesta toukokuun loppuun mennessä. Sopimuksen kattavuutta arvioidaan kesäkuun alussa liittojen neuvottelujen päätyttyä.

SAK kokoaa ammattiliittojensa neuvottelutulokset kilpailukykysopimussivuilleen.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.