Puolet SAK:laisista käyttää tietokonetta – Jäsenmikrohanketta on päätetty jatkaa (14.10.1999)
Melkein puolet eli 44 prosenttia SAK:laisten ammattiliittojen jäsenistä käyttää nykyisin tietokonetta. Tämä käy ilmi toukokuussa tehdystä SAK:n jäsenkyselystä, johon vastasi 897 SAK:laisen ammattiliiton jäsentä. Viidennes SAK:laisista on ns. monikäyttäjiä, jotka käyttävät internet-yhteyksiä, sähköpostia, tiedonhakua, tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa ja hoitavat esimerkiksi pankkiasioita tietokoneen avulla. Toisen käyttäjäryhmän muodostaa noin neljännes jäsenistöstä, jotka käyttävät tietokonetta tekstinkäsittelyyn ja peleihin.
Ahkerimpia tietokoneiden käyttäjiä ovat alle 30-vuotiaat nuoret, joista 73 prosenttia on aktiivisia käyttäjiä. 30-39-vuotiaista SAK:laisista joka toinen käyttää aktiivisesti tietokonetta ja yli 50-vuotiaista kahdeksan prosenttia on monikäyttäjiä ja 16 prosenttia käyttää tietokonetta vain tekstien tuottamiseen ja peleihin.
Luottamustehtävissä toimivat käyttävät muita SAK:laisia innokkaammin sähköpostia, tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa, grafiikkaa ja ovat ahkerimpia myös pelien pelaajina.
Jäsenmikrokampanjaa jatketaan SAK aloitti reilu vuosi sitten hankkeen, jolla se haluaa edistää jäsentensä ja heidän perheidensä mahdollisuuksia pysyä mukana tietoyhteiskuntakehityksessä. Hankkeeseen lähdettiin, koska tietotekniikan hallinta on yksi tärkeä osa nyky-yhteiskunnassa menestymistä ja SAK:n mielestä kaikille on tarjottava yhtäläiset mahdollisuudet sen käyttöön. Toisaalta SAK:n liitot hyötyvät myös omassa toiminnassaan entistä enemmän uudesta tietotekniikasta. Esimerkiksi yhteydenpito ja vuorovaikutus jäsenistön kanssa helpottuu.
Jäsenmikrohanke onkin ollut odotettua suurempi menestys. Laitteita on toimitettu kampanjan aikana liki 13 000 kappaletta ja jäsenten antama palaute on ollut myönteistä. Jäsenistön toiveesta SAK onkin sopinut yhteistyön jatkamisesta HP:n, ICL:n, Soneran ja Promentorin kanssa.
Uutta jäsenmikroa tarjotaan tämän vuoden joulumarkkinoille. Kampanja kestää tällä kertaa vain marraskuun ja tarjolla on rajoitettu tuhannen kappaleen erä koneita. SAK:laisten liittojen jäsenille tarjotaan jäsenetuna tälläkin kertaa kokonaispakettia, joka sisältää kattavan ohjelmistopaketin (MS Offfice 2000 SB), internetyhteyden puoleksi vuodeksi sekä kotiinkuljetuksen koko maahan. Jäsenmikropaketti on jäsenten toiveiden mukaisesti kokoonpanoltaan aiempiin verrattuna hieman kevyempi ja sen hinta on 8820 markkaa tai osamaksulla 393,-/kk.
Uutta jäsenmikroa voi kysellä jo 18.10. alkaen palvelunumerosta ja yksityiskohtaiset tiedot jäsenmikrotarjouksesta löytyvät myös SAK:n kotisivuilta www.sak.fi. Jäsenmikro palvelu- ja tilausnumero on 03 366 4077.
Jo 40 prosentilla jäsenistä oma tietokone kotona SAK:laisista on jo 40 prosentilla tietokone kotona. Eniten niitä on 40-49-vuotiailla ja julkisella sektorilla työskentelevillä. Sukupuolten välillä ei jäsenkyselyssä ilmennyt eroja. Luottamustehtävissä olevista lähes puolella (48%) on kone kotona. SAK:laisten ammattiliittojen jäsenillä on kotitietokone käytössään yhtä usein kuin suomalaisilla keskimäärin. Tilastokeskuksen mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista voi käyttää tietokonetta kotonaan.
SAK:laisten ammattiliittojen jäsenistä joka viidennellä (22 %) on käytössä oma sähköpostiosoite. Käyttö on lisääntynyt melkoisesti kahdessa vuodessa. Vuonna 1997 osoite oli käytössä vain kuudella prosentilla vastaajista. Miesten ja naisten välillä ei ole eroja sähköpostin käytössä. Nuorista alle 30-vuotiasta jäsenistä joka kolmannella on sähköposti käytössään, yli 50-vuotiasta 13 prosentilla. Luottamustehtävissä toimivista joka neljännellä on oma sähköpostiosoite.
Nuorista jo joka toinen käyttää internetiä SAK:laisista joka neljäs ilmoittaa käyttävänsä internetiä. Nuoret käyttävät sitä selvästi vanhempia enemmän. Alle 30-vuotiaista internetyhteys on joka toisella, yli 50-vuotiasta noin joka kymmenennellä. Miesten ja naisten välillä ei ole eroja.
Eroja käytössä on myös toimialoittain. Julkisella sektorilla työskentelevät käyttävät internetiä eniten. Heistä noin kolmannes (31 %) on internetkäyttäjiä, teollisuuden työntekijöistä 23 prosenttia ja yksityisen palvelualojen jäsenistä 27 prosenttia. Luottamustehtävissä toimivista SAK:laisista 28 prosenttia käyttää internetiä.
Noin kaksi kolmasosaa (62%) jäsenkyselyyn vastanneista uskoo tulevaisuudessa käyttävänsä tietokonetta nykyistä enemmän. Eniten käytön lisääntymiseen uskovat yksityisillä palvelualoilla toimivat ja nuoret vastaajat. Luottamustehtävissä toimivista 66 prosenttia uskoo lisäävänsä tietokoneen käyttöä.
Runsas puolet vastaajista (54 %) tuntee itsensä kuitenkin epävarmaksi tietokoneiden suhteen ja 72 prosenttia onkin ilmoittanut olevansa kiinnostunut parantamaan osaamistaan laitteiden käytössä selvitäkseen paremmin työelämässä.
Lisätietoja: Jäsenkyselystä: atk-erikoissuunnittelija Tarja Majamäki, 09 – 7721 413, 040 – 521 2851 Jäsenmikrosta: koulutussuunnittelija Hannu Rosengren, 09 – 7721 426