Hyppää sisältöön

Maahanmuuttaja työssään Anttilan varastolla Keravalla.

Uutinen

Puhukaa suomea!

Suomessa puhutaan pakolaistulvasta ja aikanaan osa turvapaikanhakijoista jää Suomeen. Monen mielestä työllistyminen on hyvää kotouttamista.

PAMin valtuuston 1. varapuheenjohtaja Berhan Ahmadi muutti Suomeen lapsena Irakin Etelä-Kurdistanista. Hän tietää, miten kotoutuminen onnistuu.

Mikä kotoutti sinut aktiiviseksi kansalaiseksi?

− Olen aina ollut kiinnostunut asioista ja ihmisistä. Olen ottanut selvää asioista. Olen myös nähnyt työntekijöiden hyväksikäyttöä, mikä on herättänyt auttamaan. Monet palkkakuitit ja muut paperit olen tulkannut vuosien varrella.

Helpottaako työ Suomeen kotoutumisessa?

− Työ on tärkeää kotoutumisessa, mutta ei mikä tahansa työ. Esimerkiksi yksintyöskentely ei helpota kotoutumista tai kielen oppimista. Työyhteisö tai vähintäänkin työpari olisi tärkeää maahanmuuttajalle. Näin hän luontevasti oppisi kielen ja tutustuisi suomalaiseen työkulttuuriin.

− Pahinta on joutua työttömäksi, sillä silloin syrjäytyy luontevista tavoista oppia kieltä ja kulttuuria.

Miten työkavereiden pitäisi toimia?

− Pitäisi puhua suomea! Ainakin meillä majoitus- ja ravitsemuspuolella kieli helposti kääntyy englanniksi, mutta suomea oppii nopeammin, kun sitä joutuu puhumaan ja sitä kuulee ympärillään. Minusta tuntuu, että olen täällä meidänkin työpaikalla välillä oikea kielipoliisi.

Miten luottamusmies voi auttaa?

− Luottamusmies on tärkeä kumppani. Hänen pitää aktiivisesti kertoa maahanmuuttajille palkan lisistä ja muista eduista. Ei riitä, että laittaa ilmoitustaululle lapun, vaan kannatta mennä kysymään, onko viesti tullut ymmärretyksi.

− Monikaan maahanmuuttaja ei tunne ay-liikettä eikä luottamusmiesjärjestelmää. He eivät tunne oikeuksiaan. Tästä kaikesta pitäisi luottamusmiehen kertoa.

Mikä olisi ammattiosaston rooli kotouttamisessa?

− Pidän ammattiosastoa hyvänä väylänä tulla mukaan ay-toimintaan. Luottamusmiehet ja työkaverit voisivat houkutella maahanmuuttajia perheineen näihin tapahtumiin. Siellä tutustuu työkavereihin, saa uusia ystäviä ja oppii suomea.

− Ammattiosasto on lähellä ja sen tapahtumiin on helppo tulla.

Mitä ammattiliitto voisi tehdä?

− Liitto voi välittää tietoa ja tukea ammattiosastoja kotouttamisessa.

− Meitä on paljon työelämässä ja liittojen jäseninä. Meilläkin PAMissa on 11 000 jäsentä, jotka puhuvat 55 eri kieltä.

Aino Pietarinen