Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Puhtaanapitoalan yritys otti k…

Päivi Virkkunen on toiminut työsuojeluvaltuutettuna kohta kuusi vuotta. Kuva Patrik Lindström.

Uutinen

Puhtaanapitoalan yritys otti käyttöön palkallisen työhyvinvointiajan – työsuojeluvaltuutettu: ”Vaikuttaa ihmisten mieleenkin”

Näin sen tein -sarjassa henkilöstön edustajat kertovat, mitä ovat tehneet muuttaakseen työelämää paremmaksi. Ensimmäisenä tarinansa kertoo työsuojeluvaltuutettu Päivi Virkkunen.

Idea oli hyvä, myös työnantajan mielestä.

Työsuojeluvaltuutettu Päivi Virkkunen oli pari vuotta sitten mukana työryhmässä, joka mietti keinoja Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelujen työntekijöiden työkyvyn parantamiseksi. 

Joku keksi, että työnantaja voisi antaa työntekijöille yhden tunnin palkallisen vapaan, jonka voisi käyttää neljän viikon ajanjaksolla haluamallaan tavalla.

– Työnantaja otti ehdotuksen hyvin vastaan. Ei ollut mitään negatiivista suhtautumista, Virkkunen muistelee. Hän oli mukana sorvaamassa esitystä työnantajalle.

Työnantaja suunnitteli ehdot, joiden puitteissa vapaan pitäminen onnistuu. Vapaan voi pitää haluamanaan päivänä joko työvuoron alussa tai lopussa, kunhan siitä ilmoittaa esihenkilölle riittävän ajoissa.

Sijaista ei oteta, mutta tästä ei Päivi Virkkusen mukaan ole koitunut ongelmia.

– Ehdot ovat olleet työntekijöidenkin mielestä hyvät.

Lenkille tai kampaajalle

Aluksi työhyvinvointiaika otettiin käyttöön kokeiluluontoisesti, jotta nähtäisiin, olisiko käytännöllä kannatusta.

Ja olihan sillä. Suuren suosion vuoksi tunnin vapaasta on tullut vakiintunut käytäntö, joka on voimassa aina vuoden kerrallaan.

Työhyvinvointiajan käyttötarkoitusta ei ole määritelty, vaan jokainen saa itse päättää, mikä tukisi omaa hyvinvointia parhaiten.

Päivi Virkkunen kertoo, että jotkut ovat ottaneet tavakseen lyhentää työpäiväänsä. Toiset taas hyödyntävät ajan lenkkeilyyn tai lääkärissä, hierojalla tai kampaajalla käymiseen.

– Työntekijät ovat kokeneet tämän todella mieluisana aikana. Vaikuttaa ihmisten mieleenkin, kun he tietävät, että saavat olla kuukaudessa tunnin pois töistä. Sillä on psykologista merkitystä, Virkkunen pohtii.

Hän arvostaa Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelujen kädenojennusta.

– Itse työsuojeluvaltuutettuna koen tämän niin, että työnantaja on mukana työhyvinvoinnissa. Se on nykypäivänä tärkeää.

Oma kokemus sysäsi uralle

Laitoshuoltajana työskennelleelle Päivi Virkkuselle työhyvinvoinnista ja työsuojelusta tuli sydämen asia sen jälkeen, kun hän oli itse saanut työsuojeluvaltuutetun apua.

– Sain työsuojeluvaltuutetusta tosi hyvän kokemuksen. Siitä kiinnostukseni lähti.

Loppuvuodesta tulee kuusi vuotta siitä, kun Virkkunen valittiin työpaikkansa työsuojeluvaltuutetuksi. Viimeiset neljä vuotta hän on hoitanut tehtäväänsä kokopäiväisesti.

Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut toimii Lahdessa ja sen ympäryskunnissa. Edustettavia Virkkusella on noin viisi sataa. Hän pitää tärkeänä sitä, että ehtii keskustella työntekijöiden kanssa ja kuunnella näiden huolia.

– Ajan antaminen työntekijöille on äärettömän tärkeää. Antoisimpia hetkiä ovat ne, kun jokin asia on saatu hoidettua ja lopputulos on hyvä. 

Kuka?

Minna Hotokka