Poliisi pidätti temppeliin paenneen ay-johtajan Etelä-Koreassa
Etelä-Korean ammatillisen keskusjärjestö KCTU:n puheenjohtaja Sang-gyun Han antautui poliisille oltuaan lähes kuukauden suojassa buddhalaistemppelissä. Poliisi syyttää ay-johtajaa väkivaltaisuuksien järjestämisestä.
KCTU on vastustanut pitkään hallituksen työreformia massiivisin mielenosoituksin. Marraskuun puolivälissä poliisi iski viimeisimmän mielenosoituksen hajalle vesitykein ja kovalla voimalla sekä halusi pidättää keskusjärjestön puheenjohtajan.
Presidentti Geun-hye Parkin ja maan hallituksen ajama työreformi kuulostaa meilläkin tutulta: Se alentaisi palkkoja, tekisi erottamiset helpommiksi ja lisäisi silpputyötä.
Poliisi epäröi hyökätä temppeliin, sillä vuonna 2002 se oli tunkeutunut samaan temppeliin pidättääkseen seitsemän ay-aktiivia. Teko herätti runsaasti kritiikkiä. Munkit ilmoittivat, että poliisin tunkeutuminen temppeliin nyt olisi uskonnollista vainoa.
Noin 3 000 poliisin joukko ympäröi temppelin ja poliisi antoi tiukan määräajan Hanin antaumiselle. Hän päätti poistua temppelistä ja lupasi jatkaa ponnisteluja työreformia vastaan.
– Kamppailen hallituksen sortavan ja erottamiset helpoksi tekevän politiikan lopettamiseksi. Onko tämä todella normaali asian tila?, Han sanoi lehdistötilaisuudessaan temppelistä poistuessaan.
Pidätyksen kiirehtimisen syy on se, että KCTU aikoo julistaa maahan yleislakon joulukuun puolivälin jälkeen. Hallitus laskee, että ay-johtajan asettamisen syytteeseen kääntäisi huomion sen työreformista.
Hankyoreh-lehti kertoo, että poliisi harkitsee syytteen nostamista myös kapinan lietsomisesta. Lakipykälää ei ole käytetty sitten vuoden 1986, jolloin se kohdistui diktaattori Doo-hwan Chunin vastaisten mielenosoitusten järjestäjiin.
Lehden haastatteleman tuomarin mukaan syyte saattaa valmistella tietä kieltää ay-liikkeen mielenosoitukset terrorismin vastaisen lain perusteella.
Katso uutisvideo Hanin pidätyksestä.
Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja